Közélet

2016.09.19. 17:50

Barokk stílusban átépítették

A hét épülete ezúttal a hevesi Keresztelő Szent János római katolikus templom.

V. M.

A XIV–XV. században gótikus stílusban épült Heves plébániatemploma. A török korban pusztulni kezdett, így a XVIII. század elején teljes renoválásra volt szükség. A templomot 1745–1767 között barokk stílusban átépítették. Meghagyták a gótikus, támpilléres szentélyét, s ehhez építették a barokk stílusú hajóját. A hajóban gótikus részek maradtak. Északra a hajónak négy kétosztatú támpillére volt, a főhomlokzattól számított 2. és 4. megrövidítve, felettük törtíves barokk ablakok. A hajó déli oldalán két csúcsíves ablak kőkeretei maradtak fenn, közöttük egy kétosztatú támpillér.

Főhomlokzatából kiemelkedik a templom tornya. A templombelső hatalmas csehsüveg boltozatos tér, három boltszakaszos hajóval, két boltszakaszos szentéllyel, amelyhez még egy félkupolás szakasz csatlakozik. A kórus két pilléren nyugszik, kidomborodó, stukkódíszes mellvéddel. A templom belső festése feltételezhetően Antoine Rosier munkája – mondta el dr. Nemes Lajos történész, a Heves Megyei Levéltár egykori igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A hevesi Keresztelő Szent János római katolikus templom.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!