Közélet

2016.11.08. 19:37

Állatokat biciklizik a térképre

A gyöngyösi Holló Mariann szeret kerékpározni. Szabadidejében, és amikor csak teheti, biciklire ül, teker, sokszor 80-90 kilométereket is a megyében.

Szomszéd Eszter


Újabban pedig már alakot is öltenek ezek az utak. Hogy milyeneket is? Arról lentebb mesélünk.

Gondolná, hogy Gyöngyös térképe arra is alkalmas, hogy állatfigurákat formázzunk az utcákból? A Dél-Kálváriapart és a Nyolcvanas lakótelep környéke egy búbos kacsát, illetve egy sárkányt rejt, a Kossuth Lajos utca akár egy elefánt farka is lehet, a Felsőváros és a Bugát Pál Kórház mentén egy kenguru ül, és még sorolhatnánk. Mindezeket Holló Marianna álmodta a mátraaljai város térképére. Most elmondjuk, hogyan.

A fiatal nő gyerekkora óta imád biciklizni, főként a terepkerékpározást kedveli, ám ezt a tevékenységet nem lehet minden évszakban űzni, hisz'' a hűvösebb, téli hónapok nem kedveznek az ember izületeinek és az egészségének. Ezért, tavaly decemberben, amikor az időjárás kedvezőtlenre fordulása miatt a négy fal közé szorult, és nem vághatott neki például a Gyöngyös–Kékestető–Sirok távnak, akkor úgy döntött, a városban tesz kisebb köröket, bár azt sosem kedvelte igazán. Ám, hogy ez ne legyen olyan unalmas, az internet elé ült, előhívta a térkép-programot, és rajzolgatni kezdett. Ebből az lett, hogy egy elefánt körvonalait sikerült összehoznia az útvonaltervezés közben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Marianna két keréken fedezi fel a Mátra környékét. Ha az időjárás nem túl kegyes, akkor csak rövid távokra pattan a nyeregbe FOTÓ: BEKÜLDÖTT
[/caption]

– Egyébként az elefánt a kedvenc állatom, szerencsehozónak is tartják, ezért úgy döntöttem, belevágok. Lebiciklizem az elefántot – mesélte portálunknak Mariann, aki különben a fővárosban dolgozik az egyik televíziónál vágóként. – Ám nem volt az olyan egyszerű, mint hittem, de sikerült, és akkor nagyon örültem!

Mariann elárulta, hogy több navigációs- és térkép-programot használ a tervezéshez és útközben is. Ám tekerés közben soha nem nézi a térképet, csak elindulás előtt játssza le fejben, hogy hol kell majd jobbra, illetve balra kanyarodnia.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Elefánt
[/caption]

– Van egy biciklis GPS-rögzítőm, ami mutatja, hogy mekkora sebességgel megyek, vagy milyen tengerszint feletti magasságban vagyok éppen. Ezt, mikor hazaértem, rácsatlakoztatom a gépre, és megmutatja, sikerült-e a tervem – magyarázta. – Ám sokszor már útközben is tudom, hol rontottam, akkor le is kapcsolom az egészet. Több nehezítő tényező is előfordul: például, amikor át kell mennem a kórház vagy az iskola udvarán, de sajnos volt már, hogy egy baleset miatt nem engedtek tovább a megkezdett úton.

Amikor bonyolultabb formába kezdek – például ilyen volt a jávorszarvas vagy a sárkány –, akkor annyi segítséget megengedek magamnak, hogy az utcákat, amiket érintenem kell, felírom egy papírra. Egyszer így történt, hogy hiába kerestem az egyik utcát, csak nem találtam meg. Később derült ki, hogy azt a házat, ahol el kellett volna fordulnom, pont szigetelték, így nem volt rajta semmilyen tábla... Pár nap múlva újra próbálkoztam, a jávorszarvas ezen okok miatt csak harmadikra lett meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Jávorszarvas
[/caption]

Így született tehát legelőször egy elefánt, aztán egy teve, a jávorszarvas, a csikó, a kenguru, a sárkány, a nyúl, a láma, egy pitiző kutya, a búbos kacsa. Ezek a 6 kilométeres távtól akár a 14 kilométerig is elnyúlnak. Úgy tűnik, nincs megállás.
– Most egy kicsit tanácstalan vagyok, hogy mi legyen a következő. Mindig úgy érzem, nincs már több figura ezen a térképen, aztán mégis. Nagy álmom még, hogy legyen egy bébi mamut, egy madár vagy egy zsiráf, de az lehetetlennek tűnik. Gyöngyösön mindenképpen, mert nem találok olyan utcákat, amelyek képesek lennének kiadni a hosszú nyakát, de nem adom fel – mondta Holló Mariann.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sárkány
[/caption]

Újabb és újabb részletet fedez fel

Mariann születése óta Gyöngyösön él, hiába szólítja a munkája Budapestre. Azt mondta, a munkahelye a fővárosban van, de a szíve a Mátrához húz, ezért nem szívesen hagyná itt ezt a vidéket. – Mindig szerettem járni a természetet, imádok fotózni is. Eredetileg operatőrnek készültem, de vágó lett belőlem. Nem bánom, mert nagyon szeretem a munkám. Amikor pedig szabadnapom van, akkor ennek az új hobbimnak élek, aminek segítségével újra felfedezem a szülővárosom. A láma formázásakor például jártam a Felsővárosban, ahol előtte még sosem. Élvezem, hogy minden egyes út során újabb és újabb részleteit ismerhetem meg Gyöngyösnek – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!