Közélet

2017.01.28. 16:49

Honvéd tárlat a bükki városkában

Megnyílt pénteken a Gesztenyés Kiállítóházban az „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd nevezet!” című, a Magyar Honvédség 169. évfordulójának tiszteletére összeállított honvédelmi vándorkiállítás.

S. S.

A három éve létrehozott vándorkiállítás bélapátfalvai megnyitójának vendégeit előbb Deli Liliána, a Heves Megyei Kormányhivatal Bélapátfalvi Járási Hivatalának vezetője, s Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötték.
A tárlaton Herman István hadtörténész arról beszélt, hogy miért is van szükség az ilyen típusú kiállításokra és miért fontos, hogy a hétköznapi emberek a honvédségről tudjanak és megismerjék azt.
– Valljuk meg, általában békeidőben nehezen érezhető át, hogy miért is van katonára szükség. De azért az jó, ha tudatosítjuk mindannyiunkban, hogy mi nem egy szerencsés földrajzi elhelyezkedésű ország vagyunk, tehát mi nem lehetünk sem Svájc, sem Svédország, ahol hosszú-hosszú idő óta semmilyen háborút nem vívtak. A magyar történelem a magyar honvédség, vagy hogy korábbra menjek, a magyar katonaságnak is a története. Ezt a földet ugyanis vérrel szereztük és vérrel is kellett folyamatosan megvédenünk – fogalmazott szakmai megnyitójában a hadtörténész, akinek a beszéde után Szabó József címzetes apát szentelte fel a Hősök könyvét.

A vándorkiállításon egyébként a honvédség a saját, most már 169 éves történetét mutatja be. Ez 1848-cal kezdődik, hiszen 1848. június 11-én fogadja el az akkori országgyűlés, hogy 42 millió forint rendkívüli összeget szavaznak meg a felállítandó honvéd véderőre. Megyénkben pedig immár kilencedik alkalommal nyílt meg egy-egy településen a tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!