Közélet

2017.03.19. 11:30

A maximalista, az orgonista és a lányok

A sokoldalú Bajzát család különleges színt hozott lapunk szerkesztőségének az életébe, amikor is vidáman, érdekes sztorikat felvonultatva meséltek a mindennapjaikról.

Verebélyi Márta

Fotó: Daniel Beran

Niké, az anyuka egyebek között fizikatanár és babahordozás-oktató, a férje, Zsolt tehetséges zenész, a lányaik pedig balettoznak és zeneiskolába járnak.

Még helyet sem foglalnak, de már szimpatikussá válnak: csillogó szemekkel, jóleső csicsergéssel kezdenek bele érdekes történeteikbe.

– Óraadó fizikatanár vagyok a balatoni és a tardi általános iskolákban, ezenkívül még számos önkéntes munkám van: babahordozó- és kismamaklubot vezetek Egerben, a Forrás Gyermek- és Ifjúsági Házban, s a Forráspont Lakossági Információs és Szolgáltató Irodában (LISZI) – meséli Bajzátné Winkler Niké, az édesanya, akinek számos helyi család köszönheti a segítségét. Az Egri Beli Buba Kötődő és Környezettudatos Szülők Klubjában is hordozásra és környezettudatos háztartásra oktatja az anyukákat. S ha mindez még nem volna elég, szintén a Forrásban angol csevegőklubot is tart nyugdíjasoknak és kismamáknak. Sőt, ökológiai előadásokat is tart.

– Besétáltam anno a Forrásba egy pályázattal, hogy szeretnék babahordozást oktatni. Jól sült el a dolog, mivel pont olyan csoportra volt szükségük, mint amilyen a miénk. Az országos baba-mama hálózatnak is a tagja vagyok, s hordozós latin fitnesz oktatóképző tanár. A Föld napján, az Európai Mobilitási Héten és gyermekprogramok szervezésében is részt veszek – közli szinte egy levegővétellel a maximalista Niké, akinek a családtagjai egyetértésben, egyúttal mosolyogva azzal a mondattal veszik át a fiatal anyukától a szót: „Néha aludni is szokott!”

Férje, Zsolt egy helyi multicégnél szerszámraktáros. Ám a munkájánál is többet mesél hobbijáról – vagy inkább életéről –, a zenéről. A családfő ugyanis a hard rockot játszó TEAM zenekar tagja, Hammond-orgonistája.

– Harmincegy esztendeje játszom zenekarokban, a TEAM állta ki leginkább az idő próbáját. Telt házas koncerteket adtunk a Petőfi Csarnokban, hanghordozókat jelentettünk meg, s bejártuk az egész országot. Körülbelül havonta egyszer lépünk fel valahol az ország egyik pontján, legközelebb jövő héten Egerben, Rock By Joe-nál muzsikálunk – osztja meg velünk információit Zsolt. A házaspár hálószobája tele van billentyűs hangszerekkel: Hammonddal, zongorával, szintetizátorral. Otthonában zavartalanul gyakorol a családfő – szüleinél pedig minden vasárnap a zenekarral próbál –, sőt, szinte már családtagjai örömére. Bajzátéknál ugyanis a gyerekek is rockzenepártiak. A szakmáját tekintve elektroműszerész Zsolt testvérével és édesapjával vállalkozást is visz: hangfalakat javít, egyedi hifi- és hangfalrendszereket tervez, gyárt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bajzáték „nomádnak” vallják magukat. Nagyon szívesen utaznak, sokszor teljesen spontán módon indulnak útnak Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Megismerkedésünk történetének ismertetéséhez bizony itt kellene ülnünk egy darabig, hiszen 1998-ban találkoztunk először – mondja tréfásan a két szülő, akiknek három lánya, Hanna (11), Gitta (9) és Zsuzska (6) habitusra is olyanok, mint ők: mosolygósak, kedvesek és rendkívül aktívak. A Pódium Tánc- és Balettiskola növendékei – országos balettversenyeket is nyertek már –, s klasszikus zenét tanulnak, hangszereken játszanak. Hanna mindezen túl taekwondózik is: máris fehér öve van, rajta két sárga csíkkal.

A család egy pici, mindössze 60 négyzetméteres házban éli életét, ám annál nagyobb harmóniában, szeretetben, szívesen utazva, vagy éppen az otthon melegében egymással töltve az időt.

A zene végigkíséri őket

Niké budapesti, ám az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerzett fizikatanári diplomát. Rengeteg teendőjén túl jelenleg tanító szakon tanul az egri Eszterházy Károly Egyetemen. Kedves párja, Zsolt a sokak által ismert és kedvelt TEAM Rock Band Hammond-orgonistája. Zenekarukkal a saját dalaikon túl egyebek között Deep Purple-szerzeményeket és többnyire 1970-es évekbeli rockzenét is játszanak. Az édesapa egyébként az ózdi Deltában és az Új Taurusban is „kisegít”. A TEAM-mel egy Radics Béla-esten is koncerteztek, például Závodi Janóval, Vikidál Gyulával, Takáts Tamással és Török Ádámmal is egy színpadon állva. Újabban Zsolt pedig Deák Bill Gyula oldalán is muzsikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!