Közélet

2017.03.28. 17:07

A szálláshelyek nagy részét már ilyenkor lefoglalják

A statisztikai mutatók négy éve az országos átlagnak megfelelően emelkednek, bár a szakemberek szerint a Tisza-tóban rejlő potenciál ennél jóval nagyobb.

Ujvári László

Az első negyedév a főszezonra való felkészülés és az előfoglalások jegyében telik. A statisztikai mutatók négy éve az országos átlagnak megfelelően emelkednek, bár a szakemberek szerint a Tisza-tóban rejlő potenciál ennél jóval nagyobb. Az egyik turisztikai szakportál kimutatásából kiderül, a fék a szálláskínálat egyhangúságában és az új látnivalók, attrakciók hiányában keresendő.

A kimutatás szerint szálláshelykínálatban – adottságaihoz mérten – még mindig „mostohagyerek” a régió. Vélhetően egy-két nagyobb, többcsillagos szállodát elbírna a Tisza-tó környéke, tekintve, hogy a térség iránti turisztikai kereslet évről évre jelentősen növekszik.

A kínálat bővítésére és fejlesztésére egyértelműen nagy szükség van.

– Kevés a térségben a nagy kapacitású, minőségi szállás. Sok a kis szállásadó, ami nagyon jó dolog, de kellenek a nagy szállodák is – mondta lapunknak Kiss János, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum igazgatója. Hozzátette: mint turisztikai szolgáltatónak, nekik is sokat segítene, ha több olyan szállásadó lenne a Tisza-tónál, melyek a szezonon kívüli – főként téli időszakban – is itt tudják tartani a vendégeket, egyéb szolgáltatásokat, alternatívákat nyújtanak.

– Mindenképpen szükséges a szálláshelyek számának növelése és a meglévők fejlesztése Kiskörén, de tapasztalataim szerint az egész régióra igaz ez – szólt hozzá Baloghné Szilágyi Tünde. A kiskörei Tourinform Iroda vezetője úgy látja, sokat segítene, ha a jövőben megnyílna olyan forrás, ahol lehetne pályázni új szálláshelyek létrehozására és a már meglévők komfortfokozatának növelésére.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Tisza-tónál sok minden adott a pihenéshez, de új látnivalókra és szálláshelyekre nagy szükség vanFotó: M. J.
[/caption]

A szakemberek szerint, amennyiben a Tisza-tó kiemelt turisztikai régióvá válik, az ide érkező források, az itt megvalósuló stratégiai beruházások új lendületet adhatnak a helyi turizmus bővülésének.

Az online foglalások több mint fele ide érkezik. Ennek oka elsősorban az, hogy ott található a régióban a minőségi szállások nagy része, másrészt ez a tengely már rendelkezik kiépített és széles körben ismert turisztikai attrakciókkal.

Megfigyelhető, hogy egyre inkább előre foglalnak az emberek, az online előjegyzés minden évben nagyobb teret nyer – derül ki a turisztikai szakportál adataiból.

Számuk évről évre kiszámíthatóan, folyamatosan növekszik húsz-harminc százalékkal. Ugyanakkor, ahogy közeledik a szezon, mérséklődik az előfoglalási roham és a szállások jelentős része ekkorra elfogy. A korai nagy érdeklődés viszont hosszú távon azt eredményezheti, hogy a szállásadók átállnak az úgynevezett keresletvezérelt árazásra, hogy ne adják el a szállásokat ideje korán, ráadásul áron alul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!