Közélet

2017.03.25. 11:42

Gyerekkézben a harckocsilánc

Átadták az 1956-os emlékművet, és a település büszkeségpontját pénteken, a helyi általános iskola előtti emlékparkban.

M. A.

A projekt – amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának köszönhetően valósult meg – záróünnepségét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatta. Az ünnepélyes átadón a helyi óvodások szavaltak, majd Balázs Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket.
– 1956-ban az emberek egy közös ügyért, hazánk szabadságáért, s az igazi demokráciáért harcoltak – mondta a polgármester, aki kiemelte, az igazi rendszerváltás alapjait az ‘56-os hősök küzdelme rakta le, ezért is fontos, hogy megemlékezzünk, majd arra kérte a kompolti lakosokat, a fiatalokkal együtt, egységben küzdjenek tovább a jövőért.

Balázs Zoltán ismertette, a testület azért választotta a gyermeket ábrázoló szobrot, mert úgy véli, felelősséggel tartozunk azért, hogy utódainknak átadjuk 1956 örökségét.
– Amikor a szobor szemébe nézünk, ábrándozást látunk – emelte ki a faluvezető, aki hozzátette, fontos, hogy megismertessük a fiatalokkal a múltat annak érdekében, hogy hazánk egyre erősebb lehessen, hisz’ az ifjak jövőjéért felelőséggel tartozunk.

Az átadón Laczik Csaba szobrászművész mutatta be az alkotást, amelyről elmondta, a figurával, s a kezénél látható, eredeti harckocsilánccal a gyermeki ártatlanságot, és a felnőttek kegyetlenségét szerette volna egymással szembeállítani. A koszorúzást követően a helyi általános iskolások adták elő ünnepi műsorukat, majd Besenyei András kompolti gazdálkodó mondta el beszédét.

 [caption id="" align="alignleft" width="650"] A település különleges szobrát a helyi fiatalok is megcsodálták Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!