Közélet

2017.03.12. 12:14

Mit tegyünk, ha hisztizik a gyerek?

Megyünk vásárolni, amikor egyszer csak fogja magát a gyerek, hisztizni kezd, hogy neki ez a csoki, meg az a játék is kell. Rosszabb esetben komoly jelenetet rendez, földre veti magát és üvölt. Mit tegyünk ilyenkor? Tanácsért ezúttal is a csalad.hu oldalhoz fordultunk.

B. K.

June Tangney pszcihológus szerint: „Amikor az emberek szégyellik magukat, akkor jellemzően másokat hibáztatnak, és kisebb eséllyel vállalnak felelősséget saját tetteikért. A bűntudat éppen fordítva működik, ilyenkor tudjuk, hogy nem mi jelentjük a problémát, hanem az, amit tettünk” – mondja a szakember.

A gyereknevelésben ez úgy csapódik le, hogy a boltban előadott rögtönítélő bírósággal csak megszégyenítjük a gyereket, mert a nyilvános megaláztatás szégyenérzetet vált ki, ami nem a megoldásra, hanem a visszahúzódásra és a tagadásra ösztönöz.

Szóval mit tehetünk, ha a gyerek éppen ott üvölt a szupermarket közepén, ráadásul eközben mindenki minket bámul? A szakember azt javasolja, hogy semmi esetre se csináljunk jelenetet, ne szidjuk le üvöltve a gyereket, és legfőképpen ne szégyenítsük meg. Ebből ugyanis nem tanul, ám jó eséllyel életre szóló sebeket okozhatunk neki.

Ezzel szemben meg kell próbálni elmagyarázni neki, mi volt a rossz abban, amit tett, és ha lehet, mindezt nyugodtan, visszafogottan tegyük. A kisgyerekek esetében egyébként is hasznos a gyors, majdnem azonnali visszajelzés, de nagyon fontos, hogy ilyen esetben tanító célzat is legyen benne, azaz mondjuk el neki, nem teszünk ilyet, miért nem teszünk ilyet, aztán lépjünk túl a dolgon.

Magyarán, érdemes lehet inkább a bűntudatra építeni, akármilyen rémesen is hangzik ez elsőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!