Közélet

2017.04.28. 19:15

Jó hírek: megújulás vár több romos kastélyra

Úgy tűnik, megmenekülhet a pusztulástól a 2011-ben állami tulajdonba került, műemléki védelem alatt álló erdőtelki Buttler-kastély és a boconádi Szeleczky-kastély is.

Szomszéd Eszter

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Nem minden kastély jut olyan szerencsés sorsra megyénkben, mint a kétútközi Graefl-kastély, amelybe végérvényesen egy egri házaspár szeretett bele, akik mindent megtesznek azért, hogy visszaállítsák az épület szecessziós jellegét, korabeli állapotát. Sajnos, a dél-hevesi területen álló kastélyok leginkább mostoha gyermekei a helyi önkormányzatoknak, amelyek kisebb, állagmegőrző felújításokon túl nem igazán tudnak érdemben előrelépni az épületek megmentéséért.

Ám a közelmúltban kecsegtető hírek láttak napvilágot: úgy tűnik, megmenekülhet a pusztulástól a 2011-ben állami tulajdonba került, műemléki védelem alatt álló erdőtelki Buttler-kastély és a boconádi Szeleczky-kastély is.

Rendezvényközpont is lehet

Már beszámoltunk arról, hogy felmérték az erdőtelki kastélyt, és kiderült, legalább 1,5 milliárd forintra lenne szükség a rekonstrukciójához. Forgács Jánosné polgármester akkor elmondta, a tárgyalások folyamatosak. Megerősítette ezt lapunknak Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is. Elmondta, ugyan pontos időpontja még nincs a rekonstrukciós munkálatok megkezdésének, de a munka elindult.

– Együtt dolgozik a választókörzet, a település önkormányzata és az Eszter­házy Károly Egyetem is a Buttler-­kastély jövőjéért. A tervek szerint rendezik a parkot, teljesen felújítják az épületet, amelybe szálláshelyeket és rendezvényeket álmodtak – számolt be az államtitkár.

Négy forrásból újulhat meg

Két éve írtunk a boconádi kastélyban uralkodó állapotokról is: tudniillik az 1760-ban, barokk stílusban épült Szeleczky-kastély aulájában tartották a helyi iskola testnevelés óráit a vizesedő, omladozó falak között, ahol még egy öltöző sincs. A műemlékvédelmét pedig megszüntették. Erről Szabó Zsolt elárulta, hogy négy forrásból tervezik megújítani, egyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, másrészt más kormányzati támogatás segítségével. A felújítás több ütemű lesz, de a cél itt is az, hogy megmentsék az egykor szebb napokat megélt kastélyt. Úgy tudni, a munkálatok egy–két éven belül megkezdődnek.

A harmadik szerencsés helyzetben lévő kastély lehet egy hevesi is, ami gyönyörű ősfás környezetben áll, de jelenleg még magántulajdonban van – tudatta Szabó Zsolt, aki hozzátette: folyamatosan tárgyalást folytatnak azért, hogy az épületben egy oktatóbázist hozhassanak létre.

Cél: megmenteni az épületeket

Tehát jól látszik, valami elindult, és reméljük, minden a tervek szerint alakul, ám két gyönyörű kastély továbbra sincs ilyen szerencsés helyzetben. A hevesvezekényi faluközpontban álló Mlinkó- és Szalgháry-kastélyok szintén magántulajdonban vannak, de mindkettő omladozik, a tulajdonosok nem foglalkoznak az ingatlanokkal, az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagáltak. A faluvezetés célja, hogy megvásárolja és megmentse az épületeket, ehhez az országgyűlési képviselő segítségét is kérték, de továbbra sincs előrelépés, pedig a cél már itt is megvan.

Az egyikben omlásveszély van, a másikban viszont posta

A Mlinkó- és Szalgháry-kastély is magántulajdonban van, egy angol nemzetiségű férfi vette meg néhány éve a két kastélyt, ám a kifizetás óta egy kapavágás nem történt ott. E tétlenség nemcsak az épületek állagát érinti negatívan, hanem a környezetüket is. A környéken élők folyamatosan panasszal élnek – mivel máshol nem tudnak – az önkormányzatnál. Már műemlékvédelmi szakembereket is hívtak a helyszínre, de csak a Szalgháry-­kastélyt nyilvánították műemléknek, így annak parkját a falu közmunkásai amikor tudják, rendbe teszik. Legutóbb omlásveszélytáblát helyeztek a falakra, megelőzendő a baleseteket. A Mlinkó-kastélynál állandósult az áldatlan állapot, noha abban az épületben bérel egy helyiséget – az angol tulajtól – a Magyar Posta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!