Közélet

2017.04.27. 18:33

Jönnek a családi és mini bölcsődék

Januártól 2018 december végéig újabb bölcsődék kezdhetik meg működésüket – az új rendszer rugalmas, a családok igényeihez alkalmazkodik.

Barta Katalin

Családias, kis létszámú, akár magánlakásban vagy munkahelyeken kialakított gyermekfelügyeleti formában is működhetnek a bölcsődék idén januártól. Az átalakítás megkezdődött, s a legkésőbb 2018-ig december 31-ig befejeződik. Az idevonatkozó jogszabályról, a bölcsődei rendszer átalakításának részleteiről tartott tájékoztatót Fűrész Tünde, miniszteri biztos, és Kovácsné Bárány Ildikó, főosztályvezető-helyettes, az EMMI képviseletében azon a Bölcsődei Tájékoztató Napon, amelyen megyénk önkormányzatának képviselői, vállalkozások, illetve egyházi szervetek képviselői vettek részt. A Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által szervezett programon elhangzott, ez év elejétől a bölcsődei ellátások rendszere átalakul, bölcsőde, mini bölcsőde, családi és munkahelyi bölcsőde kialakítására nyílik lehetőség. Azokon a településeken, ahol 40-nél több 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 család igényli a bölcsődét, 2018. év végéig kötelező lesz az ellátást megszervezni.
 

 
Kormányzati célkitűzés, hogy 2018-ra a 3 év alatti kisgyermekek napközbeni ellátásához kapcsolódó helyek száma 60 ezerre nőjön, ami a 3 év alatti gyermekeket fogadó jelenlegi befogadó helyek számához képest több mint 15 ezres, 33 százalékos bővítést jelentene, azaz a három év alatti gyermekek mintegy egyharmadának biztosítható lesz az elhelyezése napközbeni ellátásban.
A cél, hogy a jelenlegi területi egyenlőtlenségek megszűnjenek, valamint egy olyan rugalmas, többlépcsős, többszereplős rendszer jöjjön létre, amely az intézményes kereteken túlmenően családias, kis létszámú, akár magánlakásban vagy munkahelyeken kialakított gyermekfelügyeleti formában tud a helyi igényekre reagálva ellátást, napközbeni felügyeletet biztosítani, igazodva a szülők munkarendjéhez is.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Idén januártól négy formában (bölcsőde, mini, munkahelyi, illetve családi bölcsőde formában) gondoskodhatnak a 3 éven aluli gyermekekről. Fotó: MW
[/caption]
 
A gyermekek napközbeni ellátásának új rendszere az eddiginél sokkal rugalmasabb, differenciáltabb és igények által vezérelt ellátási formákkal kíván segíteni a családoknak és a településeknek. Nagy előnye az új struktúrának és az új szabályozásnak, hogy a települési önkormányzatoknak a kötelezettségük megszervezése tekintetében a jelenlegihez képest sokkal nagyobb rugalmasságot, teret enged a jogszabály, mivel önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján is megszervezhetik az ellátást.
Az új intézményi formák létrehozására, illetve a meglévők fejlesztésére, kapacitásának bővítésére, illetve a szolgáltatások felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretén belül van lehetőség a 2014-2020-as fejlesztési időszakban, mely operatív programokban mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre. 
 

A GYES és a GYED mellett is lehet munkát vállalni

Megtudtuk azt is, hogy a KSH 2015. évi adatai alapján, a 3 éven aluli gyermekek közel 17 százaléka már igénybe tudta venni a napközbeni ellátás valamely formáját (bölcsődei ellátás, családi napközi szolgáltatás, valamint az egységes óvoda-bölcsőde), több mint 45 ezer hellyel. Ez a százalékos arány ugyan évről évre emelkedik, azonban még mindig elmarad a kitűzött céltól. A bölcsődék működtetéséhez a központi költségvetés biztosít forrást 2017-ben, gyermekenként, 494.100 forint évi támogatással. Amennyiben a bölcsődében hátrányos helyzetű gyermekről gondoskodnak, 518.805, ha halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekről van szó, 543.510, a sajátos nevelési igényű gyermek gondozása esetén pedig 741.150 forint az állami támogatás mértéke. Amennyiben társulásban szervezik meg a feladatot, 642.330 forinttal támogatják azt. A gyermekelhelyezésre vonatkozó szabályozás igazodik a GYED Extra intézkedéscsomagban szereplő azon újításhoz, miszerint a GYED és a GYES mellett is lehet munkát vállalni a gyermek féléves kora után.

Idén januártól négy formában (bölcsőde, mini, munkahelyi, illetve családi bölcsőde formában) gondoskodhatnak a 3 éven aluli gyermekekről. Fotó: MW Idén januártól négy formában (bölcsőde, mini, munkahelyi, illetve családi bölcsőde formában) gondoskodhatnak a 3 éven aluli gyermekekről. Fotó: MW -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!