Közélet

2017.04.27. 08:39

Közgyűlés: vita a hulladékról és a zenei cuccról

Régi-új alpolgármestert választott az egri közgyűlés, dr. Turcsányi Dániel tért vissza a testületbe. Az ülésen - már-már menetrendszerűen - parázs vitát hozott a hulladékgazdálkodásról szóló előterjesztés.

heol.hu

13.52
Szünet következik, a közvetítést befejeztük.

13.51
Szavazás: 13 igen, 2 nem, 3 tartózkodás.

13.43
Rázsi Botond azt mondja, az eszközök nagy része pályázaton nyert, odafigyelnek rá. Hozzáteszi: ellenőrizhető cégre bízzák a berendezéseket.

13.41
Tóth István reggel még támogatta volna az előterjesztést, de most már nem. Azért nem, mert úgy látja, ezek az eszközök nem a város javát szolgálják majd, hanem már megvan, kihez fognak kerülni.

13.37
Dr. Turcsányi Dániel reagál, szerinte az előterjesztésből egyértelműen látszik az önkormányzati szándék. Április 20-ával megszűnt az EVAT Kulturma divíziója, a feladatot átvette a Média Eger. Az alpolgármester szerint az a lényeg, hogy egy kézben legyen "a cucc", ki lehessen adni üzleti alapon, lehessen vele városi rendezvényeket hangosítani.

Csak úgy:

13.31
Hang, színpadtechnikai eszközöket bérelt, vásárolt korábban az önkormányzat, ám nincs olyan hely, ahol lehetne ezt tárolni, s nincs ember sem, aki tudná kezelni. Rázsi Botond alpolgármester mondja: e probléma feloldására a Média Egernek adnák át ezen eszközöket, így a városi rendezvényekre onnan lenne hangosítás. Hozzáteszi: miután a Máraiban lenne a legtöbb ilyen rendezvény, így annak használatát is a Média Egerre bíznák.
Tóth István kérdi: a Máraiba kerülnének az eszközök (tehát lenne hely az eszközöknek), vagy vana  cégnek külön épülete, vagy bérlik majd.
Császár Zoltán kérdi: a kampány idején bérbe vehető lesz-e a technika.
Mirkóczki Zita azt kérdi, tudja-e az ügyvezető igazgató, hogy ezután az összes városi rendezvényt a Média Eger fogja hangosítani? Arra is kíváncsi, van-e erre kapacitás... Azt is szeretné tudni, van-e stratégia arra, hogy fellendítsék a Márai látogatottságát.

13.29
Habis László úgy látja, vihar alakult ki a biliben. A módosító indítvány 2 igen, 8 nem, 6 tartózkodást- kap, tehát nem megy át. Igazából többen nem értik, miről kéne szavazni. Van, aki meg is kérdezi...

Jön a Rázsi Botond-féle előterjesztés: 10 igen, 3 nem, 5 tartózkodás

13.16
AZ Egri Ifjúsági Zenei Program idei első támogatásfelosztásáról dönt a testület. Rázsi Botond elárulja: harmadik évfolyamához érkezett a program. Most 2 millió szétosztásáról dönt a testület.

Rázsi Botond jelzi: az egyik pályázó egy rendezvényét nem tudja megvalósítani, kérik az összeget átcsoportosítani. Hozzáteszi: ezt a kuratórium jóváhagyta.

Bognár Ignác azt mondja: a Part egyesület és Rázsi Botond meg akarja vezetni a polgármestert, de ő résen van, s a kulturális bizottságban megvétózták ezt.

Habis László szerint az anyag előterjesztője Rázsi Botond, nem a bizottság, valami adminisztratív hiba kell, hogy legyen a rendszerben. A bizottság javaslatáról módosító indítványként döntenek. Bognár Ignác szerint ez nonszensz, Rázsi Botond pedig úgy látja, ő az előterjesztő, ezért azt terjeszti elő, amit a kuratórium jóváhagytott.

13.13
Szavazás: 17 igen, 1 tartózkodás

13.06
Csákvári Antal szomorúan látja, hogy a közélet iránt kevésbé érdeklődnek a fiatalok, szerinte ebben lenne feladata a képviselőknek, hogy a döntés-előkészítésbe bevonják az ifjúságot.

13.05
Habis László úgy látja, az anyag jó kiindulási alap ahhoz, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a várost. Úgy látja, ehhez azonban nem csak önkormányzati fejjel kell gondolkodni.

12.56
Bognár Ignác szerint a koncepcióban többet kellene foglalkozni a családalapítás kérdésével. Azt pedig sértőnek találja, hogy azt írják kalandvágyból mennek külföldre fiatalok. Ő azt mondja, nincs kalandozó magyar.

Lombeczki Gábor több ifjúsági irodát szeretne, úgy látja, egy-egy városrészben is ki lehetne alakítani ilyet.

12.50
A város középtávú gyermek- és ifjúsági koncepciója kapcsán Martonné Adler Ildikó elmondja: a kidolgozásra az egyetem szociálpedagógia tanszékét kérték fel. Végeztek egy kutatást, milyen igényei vannak a fiataloknak. A válaszok alapján közösségi élményeket szeretne az ifjúság, munkahelyet és szórakozási lehetőséget.

12.41
Ötmillió forinttal támogatja Eger a kárpátaljai rászorulókat - a Megyei Jogú Városok Szövetség tagjaként.

12.35
Szavazás: 15 igen, 3 tartózkodás.

12.30
Habis László összegez. Az elmúlt években nem alakultak ki racionális területnagyságok a gyűjtést illetően.
- Fényévnyire vagyunk jelenleg azoktól a szelektivitási értékekétől, ahol az országnak tartania kellene. Sok kistelepülésen például sokan tüzelőanyagnak nézik a kommuniális hulladékot. Stratégiai cél, hogy a szelektivitás erősödjön és költséghatékonyabb legyen a folyamat, a rendszer pedig harmonikus.

12.26
Dr. Turcsányi Dániel reagál: 2013-ban kezdődött az átalakulás, ami most közelít a végéhez - erről szól az előterjesztés. Azt mondja, furcsán érzi magát, mert egyfelől méltatják, utána meg kritizálják a Városgondozás vezetőjét.
- Látnunk kell, kettéválik a hulladékgazdálkodás és a városüzemeltetés, markánsan el fog különülni e két tevékenység.

12.21
Bognár Ignác szerint nem a minőségi javulás a lényeg, hanem a központosítás.

Császár Zoltán egyetért a jobbikos képviselőkkel.

Kovács Cs. Tamás szerint a magyar társadalom jelentős része alkalmatlan arra, hogy a szelektív szigeteket rendeltetésszerűen használja, ezért ő kezdeményezi a felszámolásukat. Úgy gondolja, az, hogy a társulás pályázatának részeként 40 ezer sárga kukát osztanak/osztottak ki a szelektív hulladék begyűjtéséért többet segít, mint e szigetek.

12.17
Orosz Lászlóné azt mondja, tegnap a Hajdúhegyen elvittek minden szemetet egy nagy teherautóval. Arra kéri ugyanakkor az egrieket, csak akkor tegyenek ki szemetet, zöldhulladékot, ha arra lehetőség van, mert nincs az a cég, amelyik örökké wc-csészéket, bútorokat szed össze szerte a városban.

Tóth István ezzel egyetért, de ő úgy látja, a szelektív szigetről sem szállítják el időben a hulladékot. Úgy fogalmaz: a Városgondozás nem látja el a feladatát, a Kodály utcában még az őszi lomb is ott van az út szélén. A képviselő azt hitte, azzal, hogy az EVAT alá vonják a céget, jobb lesz a helyzet, de úgy látja, nem így lett.

12.15
Császár Zoltán arra kéri dr. Turcsányi Dánielt, hogy mondjon egy beszédet a nép felé az EVAT meg a város nevében, hogy megértsék az emberek a helyzetet. Azért az alpolgármestert kéri, mert a Városgondozás, illetve a Hulladékgazdálkodási Kft. részéről nem lát a teremben senkit. (Martonné Adler Ildikó jelzi: Jakab Zoltán ügyvezető táppénzen van)

12.13
Komlósi Csaba régóta figyelemmel kíséri a hulladékgazdálkodásban folyó átalakítást, de csak a káoszt látja. Az értelmét sem látja, mert - mint mondja - az lesz a vége, hogy ugyanazok csinálják majd ugyanazt.

12.06
Megszünteti a közszolgáltatási szerződést a Hulladékgazdálkodási Kft.-vel a város. Nem probléma miatt, hanem mert átalakul a hulladékgazdálkodás. (Erről többször is olvashattak már portálunkon: itt kezdődött, aztán itt folytatódott)

Módosulni fog a társulások feladata is, vélhetően a megyeihez is több település csatlakozik majd. (Kis háttér: bár a társulás nevében Heves megyei emellett regionális is, 3 megye települései tartoznak hozzá, ám a székhely Egerben van, az elnök pedig Habis László)

Ide tartozik, hogy a Hulladékgazdálkodási kft és a Városgondozás élére benyújtandó pályázati határidőt még egy hónappal kitolnák. Az átalakításnak ugyanis még csak az elején jár a rendszer.

A polgármestert szerint az egriek nem érzékelik majd a változást, mert ugyanazok az emberek viszik majd el a szemetet. A polgármester úgy tudja, a megyében egy közszolgáltató lesz, aki alvállalkozóként foglalkoztatja majd a Hulladékgazdálkodási kft-t.

11.55
Szavazás: 18 igen, egyhangú

11.50
Tóth István szerint a napirenddel kapcsolatban kérdezett, jelesül, hogy a vár fejlesztésének akcióterületét is kiterjesztik a Gárdonyi-kertre, s nem ismeri a pályázati anyagot.

Mirkóczki Zita azt javasolja, hogy az idei költségvetésben szereplő pályázatokat tegyék fel a honlapra, hogy a városlakók is tudják, az ő lakhelyüket hogyan érintik a beruházások.

11.45
Tóth István kérdez egy korábbi, CLLD-s (közösségi bevonással indított) pályázat alakulásáról. Aztán itt elindul egy lavina, hogy miért nem tudnak a képviselők ezekről. Orosz Lászlóné szerint kérdezni kell, és akkor meg lehet tudni. Habis László úgy látja, nincs titok, de gyakorlatilag van, ami naponta változik.
- Egy munkafolyamatban vagyunk, s csak most kezdünk olyan stádiumba érni, hogy viszonylag kézzel foghatóak lesznek a célok. Bizonyos kormányzati szervekkel is vitában vagyunk, mert folyamatban vannak az ügyek, tehát semmit nem akarunk eltitkolni, de végleges projekteket, ha úgy tetszik biztosat, jelenleg sok esetben nem tudunk mondani.

11.33
Módosítja a testület az Integrált Településfejlesztési Stratégiát. Habis László elmondja: a fejlesztési pályázatokat megalapozó dokumentum ez, amit akkor készítettek, amikor a felhívások még nem jelentek meg, ezért kell aktualizálni. Most 6 tétel korrekciójára tesz javaslatot. Egyebek között kiterjesztenék Felnémeten azt a területet, ahol a Zöld Város projekt keretében hajtanának végre közterület-fejlesztést.

11.20
A vízmű vagyonkezelésében lévő eszközökre vonatkozó beszámoló kapcsán Habis László elmondja: e cégek ma rendkívüli nehézségekkel működtetik az önkormányzati vagyont.

11.17
Uti Csaba vezérigazgató elmondja: nem lehet összehasonlítani a helyi és a helyközi közlekedést, mert más üzemeltetési körülmények vannak. Példaként mondja: hogy előbbinél lehet 500 méter után van megálló, utóbbinál meg 1500-nál.

Szavazás: 13 igen, 4 tartózkodás. 

11.12
Tóth István szerint már sokszor beszéltek róla, miért kell a városban lassan 200 millióval támogatni a közösségi közlekedést. Szerinte ezt kormányzati szinten kellene kezelni, a kormánynak kellene átvállalni a többletköltségeket.
Elmondja: a helyi közlekedésnél 550 forintnál több a kilométerenkénti költség, míg a helyközi járatoknál 400 forint alatti.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

11.07
A közlekedési vállalat támogatásának elszámolása. Habis László azt mondja: ha egy város annyit költ közösségi közlekedésre, mint közvilágításra, jelzi az ügy fontosságát.
- Az adatok között vannak elgondolkodtató számok. Sajnos 18 millió forinttal csökkent a támogatás nélküli bevétel.

11.05
Az Egri TISZK támogatási elszámolásánál Bognár Ignác kérdi, miért fizetnek több vízdíjat. Takács Zoltán elmondja: az Egri -szakképzési Centrummal már közösen használják az épületet, korábban négyen voltak, most közel 30-an, ezért a magasabb fogyasztás.

10.59
A turisztikai kft. elszámolása kapcsán Mirkóczki Zita azt mondja: remek eredmények vannak, annak ellenére, hogy több szakmai szervezetet "szétvertek" az országban. Nehezményezi, hogy a városi honlapon nem talál 2017-es ajánlatokat.
Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető jelzi: az eger.hu-n ott vannak a friss ajánlatok, a naptárnál.

10.49
Habis László azt mondja, ha a kifizetések véglegessé válnak, a közgyűlés elé kerülnek az elszámolások, várhatóan májusban.
Dr. Turcsányi Dániel nem nevezné visszásnak a helyzetet, ha fennáll az összeférhetetlenség, megteszi a szükséges lépéseket.
Szavazás: 17 igen, 1 tartózkodás.

10.47
Az EVAT-nak nyújtott támogatás elszámolása a téma. Tóth István kérdi, lát-e Turcsányi Dániel összeférhetetlenséget az alpolgármesteri pozíció és az EVAT vezetése miatt. Azt mondja, ha jogilag nem is az, nem tartja etikusnak. (Azt vizionálja, hogy ha Turcsányi Dániel alpolgármester, akkor Várkonyi György lesz megint az EVAT vezérigazgatója.)

Mirkóczki Zita kérdi: mikor kapják meg a KULTURMA elszámolását.

10.39
A város építési szabályzat módosítása ügyében Bognár Ignác jelzi: óriási az anyag, egy napig tart alaposan átvizsgálni. Kérdés nincs, csak igenek a szavazásnál.

10.31
(Backstage: van egy kis harc a wifi-vel, de nem adjuk fel)
A településrendezési dokumentum kapcsán az információs táblákkal kapcsolatban fogalmaz meg kritikát Bognár Ignác és Császár Zoltán. Előbbi ráadásul második alkalommal majdhogynem nem kap szót, mert nem jelezte a masina. A jobbikos városatya szerint kellene még egy alpolgármester, aki csak azt nézi, van-e még hozzászólás.

10.07
Császár Zoltán drukkol Kovács Józsefnek. Bognár Ignác jobban szereti, ha Egerben egriek dolgoznak, de sok sikert kíván. Habis László úgy látja, a személyi javaslattétel a mindenkori rendőri vezetés kompetenciája, szerinte a közgyűlési véleményezés egy szép gesztus.
Szavazás: 18 igen, egyhangú

10.03
A rendőrségről szóló törvény értelmében a főkapitány kikéri az önkormányzat véleményét a javaslata ügyében. Czinege László Kovács József r. alezredest jelöli az Egri Rendőrkapitányság vezetőjének.

A megyei rendőr-főkapitány elmondja: Eger városa olyan kapitányt érdemel, aki szakmaiságával eleget tehet annak az elvárásnak, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete növekedjen. Hozzáteszi: Kovács Józsefet a kézilabdapályáról is jól ismeri, megfelelő ember a posztra.

10.00
Szavazás: 12 igen.

Dr. Turcsányi Dániel esküt tesz, elfoglalja helyét. Dr. Stefán Zoltán jelzi a kint lévő ellenzéki képviselőknek, hogy itt a második napirend.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az ellenzéki képviselők kivonultak a teremből az alpolgármesterválasztás előtt Fotó: Huszár Márk
[/caption]

9.58
Habis László szerint az ellenzéki képviselők színjátékot adtak elő, s miután nincsenek a teremben, nem is reagál az elhangzottakra.

9.57
Bognár Ignác azt mondja: elvárták volna, hogy az ellenzéki képviselőket is bevonják az előkészítésbe. Szerinte ez nem elfogadható, s ő is kimegy a teremből, Tóth Istvánnal együtt.

9.56
Martonné Adler Ildikó szerint nem elegáns, hogy az ellenzéki képviselők elmondják a véleményüket majd kimennek.

9.54
Császár Zoltán szerint nem bővelkednek olyan tudású emberekben, akik legalább az egyik pozíciót be tudnák tölteni. Azt mondja, az egyik falusi csapatban csak egy játékosnak volt cipője, ezért ő rúgott szögletet, mindent. Szerinte a jelenlegi helyzet is hasonló - mondja, majd kimegy ő is.

9.51
Földvári Győző szerint az előterjesztés meglepő és mulatságos. Úgy fogalmaz: számít arra, hogy ha Herman István végez a kajaktúrával, visszatér, mert egyéves rotációban vannak az alpolgármesteri székben.
- Ez az egész egy muppet show-ra emlékeztet, az ellenzék a továbbiakban nem kíván ebben részt venni - mondja, s Komlósi Csabával és Mirkóczki Zitával együtt kimegy a teremből.

9.47
Habis László elmondja: Herman István lemondása után szeretett volna "egy nagy levegőt venni", mostanra alakult ki a javaslat. Hozzáteszi: a törvényi előírás szerint polgármesteri kompetencia, hogy alpolgálmestert jelöljön. Elmondja: több esetben "egycsatornás" munkafolyamatot szeretnének kialakítani.
- Nem egy ismeretlen embert javaslok, nem a világ másik végéről érkezik, akit hosszasan be kellene mutatni.

9.45
Bognár Ignác kérdi: miért nem kapták meg időben az anyagot (szerdán 11-ig).
Császár Zoltán arra kíváncsi, az ellenzéki képviselőket miért nem kérdezték meg korábban.
Komlósi Csaba is elmondja: a sajtóban akkor olvasta a hírt, amikor megkapta az előterjesztést.

9.42
Első napirend: társadalmi megbízatású alpolgármesteri pozíció betöltésére tesz javaslatot Habis László. Mint ismert: dr. Turcsányi Dániel a jelölt, aki közel egy éven át már főállású alpolgármesterként dolgozott. Az EVAT-nál is számítanak rá a továbbiakban is. Habis László ismerteti: a fejlesztési projektek végrehajtásának segítését bízná rá. Ahogy fogalmaz: a feladataink határtalanok, a kihívások óriásiak.

9.40
Dr. Stefán Zoltán a Föld Világnapja kapcsán beszél, mi mindent kell tenni a környezet védelméért. Felhívja a figyelmet: pénteken 15.30-kor szemétszedésre várják az egrieket a Bornemissza mellé, a patakhoz.

9.39
Orosz Lászlóné a szombati Tánc Világnapjára hívja fel a figyelmet. Mirkóczki Zita észbe kap: erről neki kellett volna szólnia.

9.34
Rázsi Botond napirend előtt az Egri Úszó Klub sikereit ismerteti.

9.24
Ugyancsak 12 igen, 6 nem arányban fogadják el a képviselők a napirendet. A rendőrség képviselőjétől lehet kérdezni. Rázsi Botond egy felnémeti lopássorozatra hívja fel a figyelmet. Császár Zoltán egy külterületi bűncselekmény felderítését köszöni meg, hozzátéve: jelenleg folyamatban van a nyomozás az ügyben, amely során illegális fegyverhasználat is felmerült. Habis László emlékeztet: drogterjesztőket is fülelt le a rendőrség, kérdi: milyen az eredményesség.

Erdélyi Gábor elmondja: a felnémeti ügyben már vannak eredmények, a nyomozók dolgoznak az elkövetői kör felderítésén. Császár Zoltán felvetésére azt mondja: a köszönet a kollégáinál jár. A drog-témában azt mondja: a fogyasztóktól indulnak, de fontos cél, hogy a terjesztőket is elkapják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Elsőként az ösztöndíjasokat köszöntötték. Fotó: Huszár Márk
[/caption]

9.20
Minden képviselő a teremben. A 18 fős grémiumból tucatnyian mondanak igent arra, hogy tárgyaljanak az alpolgármester-választásról. (Az ellenzéki képviselők finoman jelzik, csak tegnap délután kapták meg az előterjesztést) 

9.17
A Média Eger jóvoltából kötet készült 1956-ról. A szerző, Harsányi Judit mutatja be a Bátorság és rémület című könyvet, amelynek hivatalos bemutatója pénteken 15 órától lesz a Ziffer Galériában.

9.13
Habis László emlékeztet: a város programot indított a fiatalok támogatása érdekében, középiskolásokat és egyetemistákat segítenek. Összesen 13-an kapnak támogatást, most hárman tudják átvenni az erről szóló dokumentumot.

9.12
Elsőként a névnaposokat köszöntik: Mirkóczki Zitát, Szucsik Györgyöt és Gál Tibort.

8.50
Az ülés előtt adják át az Eger Város Ösztöndíjasa cím nyerteseinek a támogatásról szóló dokumentumot.

Rögtön első napirendként személyi ügy szerepel a meghívóban, egészen pontosan alpolgármester-választás. Régi-új jelöltről van szó: dr. Turcsányi Dániel korábban már betöltötte a tisztséget (majd az EVAT vezérigazgatója lett), aztán Herman István váltotta, aki tavaly decemberben lemondott.
Sürgősségi indítványként szerepel az Egri Rendőrkapitányság vezetőjének kinevezése: Kovács József rendőr alezredes, - aki jelenleg a Füzesabonyi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője a jelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!