Közélet

2017.04.18. 14:28

Rejtélyek a torinói lepel körül

Továbbra sem csillapodnak a viták a híres krisztusi relikviáról. A téma a mai napig foglalkoztatja az embereket, és számos kérdést vet fel.

Origo.hu

Továbbra sem csillapodnak a viták a híres torinói lepelről. A katolikus egyház és a világtörténelem egyik legtitokzatosabb ereklyéje, a Krisztus halotti leplének tartott és a torinói Keresztelő Szent János dómban őrzött relikvia mind a mai napig foglalkoztatja az embereket, és számos kérdést vet fel - írja az Origo.

Jézus Krisztus halotti lepléről elsőként az evangélisták emlékeztek meg. János evangéliumában így írja le, hogy mit látott, amikor a feltámadás hírére a sziklasírhoz sietett:

„A másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és elsőként ért a sírhoz. Lehajolt, és látta lerakva a gyolcsokat, de nem ment be. Azután odaért Simon Péter is, aki követte őt, és bement a sírboltba. Látta letéve a gyolcsokat és a kendőt, amely a fején volt, nem a gyolcsok mellé helyezve, hanem külön egy helyen, összehajtva. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először érkezett a sírhoz; látta és hitt." (János, 20, 4-8)

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A torinói lepel és az azon látható kontúr alapján rekonstruált test képe Fotó: Origo.hu
[/caption]

De Máté ugyancsak említést tesz a lepelről: „József levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte" (Máté 27,59)

Márk evangéliuma így ír a Megváltó holttestét befogadó gyolcslepelről; "Az pedig gyolcsot vásárolt, majd levette Jézust a keresztről, begöngyölte a gyolcsba és sziklába vájt sírboltba helyezte, s a sír bejárata elé követ hengerített" (Márk, 15,46)

A leplet a mai napig többféle kutató vizsgálta, eredményeikről, a további történelmi feljegyzésekről, és a lepel hányattatott sorsáról az Origo.hu újságírója, Elter Tamás közölt terjedelmes írást, amelyet IDE KATTINTVA olvashat el teljes egészében.

Címkék#kerecsend#Bélapátfalva#Mezőszemere#Szarvaskő#Feldebrő#Kál#Poroszló#Ivád#Szajla#Sarud#HEVES 02. OEVK - GYÖNGYÖS#Kompolt#Bekölce#Csány#Aldebrő#hitélet#Pétervására#Választás 2010 - HATVAN#Bükkszék#Petőfibánya#füzesabony#Rózsaszentmárton#Verpelét#Bodony#Terpes#egér#Szilvásvárad#pély#Hevesaranyos#Detk#Balaton#Felsőtárkány#Tarnazsadány#Kömlő#Tarnaszentmária#Mikófalva#Tarnalelesz#gyöngyöspata#Recsk#Ludas#Noszvaj#Nagyvisnyó#Egerfarmos#Domoszló#Apc#Nagyút#Egerbocs#Egerszalók#Választás 2010 - FÜZESABONY#Nagyfüged#Gyöngyösoroszi#Parádsasvár#Választás 2010 - HEVES#Lőrinci#Tarnaörs#Demjén#Gyöngyössolymos#Nagykökényes#Zagyvaszántó#Újlőrincfalva#HEVES 01. OEVK - EGER#halmajugra#gyöngyöshalász#Heréd#Erk#Kisköre#Egercsehi#Boldog#Novaj#gyöngyös#Sirok#Tarnaszentmiklós#Ostoros#Tarnaméra#Fedémes#Heves#Választás 2010 - GYÖNGYÖS#Tenk#Egerszólát#Kisnána#Mátraballa#Atkár#Dormánd#Parád#Boconád#Erdőkövesd#Tófalu#Vámosgyörk#Mátraszentimre#istenmezeje#Markaz#visonta#Mónosbél#Vécs#Szentdomonkos#Bükkszentmárton#Nagytálya#Hevesvezekény#Választás 2010 - EGER#Karácsond#Egerbakta#tudomány#Zaránk#Bükkszenterzsébet#Mezőtárkány#Bátor#Szihalom#Mátraderecske#Szücsi#HEVES 03. OEVK - HATVAN#Nagyréde#kápolna#Visznek#Erdőtelek#Kerekharaszt#Abasár#Andornaktálya#Adács#Ecséd#Besenyőtelek#Választás 2010 - PÉTERVÁSÁRA#Pálosvörösmart#Tarnabod#Hort#Gyöngyöstarján#Átány#Kisfüzes#Tiszanána#Váraszó#Maklár#Szúcs#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!