Közélet

2017.05.09. 15:00

Egri fejlesztés, francia alapokon

Libamájat és szarvasgombát használt. Csakhogy nem főétel, hanem desszert lett belőle! Hoppá!

Ábry Zoltán

Gulyás Gábor saját fejlesztésű tételét kóstolhatják meg a kulináris kalandozók Egerben, a 2017. év tavaszán. A Senátor ház séfje a francia konyha alapjaira épít, amikor megalkotta  ezt a fogást. A saját feje után ment. Libamájat és szarvasgombát használt. Csakhogy nem főétel, hanem  desszert lett belőle! Hoppá!

Szóval az történt, hogy a séfünk rájött, hogy ha cukrot és vaníliát ad a libamájhoz, akkor működhet ez desszertként is, még akár úgy is, ha megtartja a fennkölt aromát biztosító szarvasgombát is. Igen ám, de minden azon múlik, hogy eltalálja a megfelelő arányokat. A fogás már itt is van előttem, kóstolhatunk is.

Masszívnak tűnő kis henger áll a talpán a mélytányérban. Körülötte tavaszi zöld és élénk bordó színű kiegészítők. A séf első trükkje, hogy szabad szemmel nem is lehet eldönteni, hogy vajon kemény-e vagy puha az anyag. Vágni kell-e, vagy megadja magát a kisvillának. Mindjárt kiderül.

A libamáj krémes bájjal üdvözli az evőeszközt és alapvetően ez jellemző erre a desszertre. A szarvasgomba illat szokás szerint mindenkit el fog csábítani. Mivel vaníliát és cukrot adnak hozzá, ezért rögtön az első falatnál tisztázódik, hogy ez egy édesség, ugyanakkor szó sincs arról , hogy émelyítő lenne. Ebben a desszertben – a francia eleganciához méltóan – minden visszafogott, ugyanakkor egyértelmű és határozott. Gulyás Gábor séf ebben az édességben jól visszatükrözi a franciák filozófiáját. Ezen a tányéron nincsenek félreértések se tévedések. A tortácskához kínált som lekvár pedig tökéletes kiegészítője minden falatnak. Osszák be ügyesen, hogy egészen végig kijöjjön a lépés.

És még egy trükk van a séf tarsolyában. A desszerthez ugyanis a Szent Andrea Pincészet fehér Napborát kínálják – és bár még nem árultam el – de a libamáj tortácska alapanyagához is adnak hozzá belőle. Így lesz ebből egri desszert. És aztán ami az üvegben maradt, azt felszolgálják nekünk, és amikor ezek ketten újra találkoznak…
Egyszóval akármilyen nap is kérik ki ezt a desszertet, az ünnepnap lesz.

A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt az édességet, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legEGRIBB desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ábry Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!