Közélet

2017.05.11. 14:51

Gyöngyvirágok, avagy: társaságot biztosítanak a szépkorúaknak

Bátran kijelenthetjük, hogy kevés az a település megyeszerte, ahol ne működne nyugdíjasklub.

Sike Sándor

A legtöbb szervezet, mint például a mezőtárkányi is, kiválóan teszi is a dolgát: olyan elfoglaltságokat szervez a tagjainak, amelyekben az időskorúak jól érzik magukat.

A tizenhat éve alakult Mezőtárkányi Gyöngyvirág Nyugdíjas Szervezet elnöke, Siska Jánosné – aki a 35 tagot számláló klubot megalakulásától vezeti, nem mellékesen Mezőtárkány díszpolgára, korábbi polgármestere és egykori tanácselnöke – alig győzi sorolni mi mindennel foglalkoznak a szépkorúak.

– Az ember társas lény, működésünk célja, hogy társaságot biztosítsunk mindazoknak, akik erre vágynak. Így egyedülállók és házaspárok egyaránt vannak tagjaink között. Minden évben összeállítunk, és a tagság egyetértésével elfogadunk éves programot, melyet meg is valósítunk. A település legnagyobb és legaktívabb civil szervezeteként működünk. Tevékenységünk szorosan kapcsolódik az önkormányzat és az intézmények programjaihoz. Minden közösségi rendezvényen részt veszünk, legyen az kulturális, művészeti, sport vagy bármilyen program – értékeli tömören a Gyöngyvirág ténykedését a klubelnök, aki szerint a szórakoztatás, a szakmai együttműködés, a község településen kívüli képviselete éppen olyan fontos számukra, mint a saját szervezésű foglalkozásaik. E gondolatkörbe illik, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Mezőtárkány Művelődéséért Közalapítvánnyal és a Tűzoltó Egyesülettel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Tavaly egy ünneplés erejéig összeállt a hat település kórusaiból álló száztagú népdalkör Fotó: S. S.
[/caption]

Két művészeti csoportjukra – a népdalkörre és a táncosokra – is büszkék. Előbbihez 2013-ban szakmai felkészítőt is kaptak, Kissné Bozó Sarolta énektanár személyében. Népdalkörük furulyás és citerás zenei kiegészítéssel az Országos Nyugdíjas Ki mit tud? egri elődöntőjéről továbbjutott Hajdúszoboszlóra.

– A tánccsoportunk az Országos Nyugdíjas Ki mit tud? döntőiről hozta az aranyakat. Nagy sikerrel részt vettek a Népek Tánca, Népek Zenéje versenyen Gyulán, majd a hetedik Nemzetközi Összművészeti Fesztiválon Montenegróban is sikeresen szerepeltek – mondja a klubelnök.

Emlékezetes jubileumi pillanatok

A gyöngyvirágosok tavaly a 15. jubileumi évben is megsütötték a farsangi fánkot a klubban. Megrendezték a falu farsangi bálját. A majálison töltött káposztát főztek. Fogadták – Tóthné Szabó Anita polgármesterrel közösen – Némethné Jankovics Györgyit, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökét, kíséretében a megyei szövetség elnökét, alelnökét. A Tárkányok Találkozójára 22 kilogramm csigatésztát készítettek általunk hozott anyagokból. Szerveztek egy buszos kirándulást a tagoknak Bükkszékre. Bemutatkoztak televíziós riportban, éppen a csigacsinálás alkalmával. Évfordulós ünnepet tartottak októberben a klub fennállásnak 15. éves jubileuma alkalmából. Erre meghívták a környező öt település népdalkörét, és velünk együtt a Rozmaring Népdalkör is bemutatkozott és ünnepelt. Decemberben megtartották a hagyományos karácsonyi, zenés, vacsorás zárórendezvényüket, amelyen köszöntötték a támogatókat, az aktuális névnaposokat, a 75–80 éves klubtagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!