Közélet

2017.05.05. 15:37

Őzpecsenye erdei gombás szalontüdővel és pirított nudlival

Nem csak az egri érsek, hanem a recski nagyi is hozzájárult a Zsálya Bisztró egri főételéhez.

Ábry Zoltán

A Zsálya Bisztró vezetője, Gál Gábor és séfje, Szabó Péter szerint, ha egri specialitást szeretnénk alkotni, akkor nyugodtan kiindulhatunk a városunk történelmével egybefonódó egyházi múltból. Némi kutatást követően Gábor felderítette, hogy milyen fogás szerepelt egykoron az egri érsek asztalán. Kis kreativitás itt-ott, és megalkották a GasztroTavaszra szánt egries főételüket.

A bükki erdőből származó nemes őzhúst használnak alapanyagnak, mellé szezonális erdei gombákat szintén erről a területről. A vadhúst szárazpáccal kezelik, majd magas hőmérsékleten pirítják. A gombák fokhagymán és hagymán pirulnak, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem társaságában, és mivel mind szeretik a vajat, hát legyen meg az ő akaratuk is. A szalontüdőt a szokásostól apróbbra vágják, és hagyományos módon összebarátkoztatják őket a gombákkal.

De nemcsak az egri érsek, hanem a recski nagyi is hozzájárult Gáborék egri főételéhez, hiszen a krumplis nudlit - népies nevén a sulyka - a tálhoz illően vaddisznózsíron pirítják meg, zöldfűszerekkel gazdagon megszórva.

A fehér tányéron színpalettaként terül el a sárgarépa püré és a tejszínnel krémessé varázsolt tejfölhab. Ezek a krémek nagyon kellemes ízesítői a nemes erdei alapanyagoknak. A Zsálya mindehhez a Juhász Testvérek Pincészetének Pinot Noir vörösborát kínálja, italunkat osszunk be alaposan, mert a vadhús levével és a szarvasgomba aromáival a szánkban keveredve a mennyei a legtalálóbb kifejezés.

A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt az édességet, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legEGRIBB desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!