2017.05.05. 15:37
Őzpecsenye erdei gombás szalontüdővel és pirított nudlival
Nem csak az egri érsek, hanem a recski nagyi is hozzájárult a Zsálya Bisztró egri főételéhez.
A bükki erdőből származó nemes őzhúst használnak alapanyagnak, mellé szezonális erdei gombákat szintén erről a területről. A vadhúst szárazpáccal kezelik, majd magas hőmérsékleten pirítják. A gombák fokhagymán és hagymán pirulnak, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem társaságában, és mivel mind szeretik a vajat, hát legyen meg az ő akaratuk is. A szalontüdőt a szokásostól apróbbra vágják, és hagyományos módon összebarátkoztatják őket a gombákkal.
De nemcsak az egri érsek, hanem a recski nagyi is hozzájárult Gáborék egri főételéhez, hiszen a krumplis nudlit - népies nevén a sulyka - a tálhoz illően vaddisznózsíron pirítják meg, zöldfűszerekkel gazdagon megszórva.
A fehér tányéron színpalettaként terül el a sárgarépa püré és a tejszínnel krémessé varázsolt tejfölhab. Ezek a krémek nagyon kellemes ízesítői a nemes erdei alapanyagoknak. A Zsálya mindehhez a Juhász Testvérek Pincészetének Pinot Noir vörösborát kínálja, italunkat osszunk be alaposan, mert a vadhús levével és a szarvasgomba aromáival a szánkban keveredve a mennyei a legtalálóbb kifejezés.
A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt az édességet, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legEGRIBB desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!