Közélet

2017.05.09. 14:30

Puskaporos kávé, az Egri Bikavér után szabadon

Mi, itt Egerben a csípősséget a borssal oldjuk meg, mert megszoktuk, hogy azt kell törni a törökök orra alá.

Ábry Zoltán

Az egri várvédő vitézek bátorságára alapozza legendáját az Egri Bikavér. De mint azt a művelt egriek tudják, a csata kimenetelében jelentős szerepet játszottak Bornemissza Gergely mélyreható haditechnikai ismeretei és korát meghaladó haditechnikai találmányai. A filmben szereplő tűzkerék is ilyen volt. Hasonló formabontó gondolkodással rukkol elő az Ízes Gofri a 2017-es egri GasztroTavaszra, amikor ugyanazt az összetevőt használják, mint Bornemissza. Puskaport adnak a kávéhoz. Lőporos a hangulat a Végvárin!

Na, de vajon tényleg van-e puskapor ebben a kávéitalban? Az egész balhé úgy kezdődik, hogy barna kockacukrot zúznak szét egy pohárban, és hosszú fekete kávét engednek rá. Érkezik egy gombóc csokoládéfagylalt is, aztán egy kis – valójában nem is kicsi – csokihab. Erre kanyargó csokiöntet kerül, mert mégiscsak barokk városban élünk. Na, most tessék figyelni!
 
Ennek a hűsítő édes kávéitalnak a tetejére fekete borsot törnek. Ne ódzkodjanak a megoldástól, a csoki a csípőssel régi barátságban van, gondoljanak csak a csilis csokoládéra!


 
De mi, itt Egerben a csípősséget a borssal oldjuk meg, mert megszoktuk, hogy azt kell törni a törökök orra alá. És akkor már a kávé tetejére is. A forró kávé és a hideg fagylalt találkozása a kellemesen kesernyés és az édes ízvilág együttélése valódi végvári kaland most tavasszal. És nem kell aggódjanak, az italnak csak a díszítése borsos, az ára nem!

A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a kávéitalt, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legegribb kávé a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!