Közélet

2017.05.12. 16:00

Táncra perdül a desszert is

Amikor leteszik elém a Bambara Hotel desszertjét, az 1920-as évek Amerikája jut eszembe.

Ábry Zoltán

Egri muskotályos vilmoskörte tortácska narancsolajos madagaszkári csokoládé öntettel

Amikor leteszik elém a Bambara Hotel desszertjét, az 1920-as évek Amerikája jut eszembe. Tudja, ahogy azt a filmekben látni. A klubokban charlstont járnak a hölgyek, fejükön bohókás fejdíszekkel. Élénk színeivel, és égetett cukor fejdíszével ez a desszert is mindjárt táncra perdül előttem. Lefogom gyorsan a villámmal.

Amikor ilyen tortácska kerül elém, mindig egy játékot játszok. Egy ideig csak nézegetem, és azon töprengek, hogy vajon lágy-e vagy kemény, hideg-e vagy meleg? Ugyanis a mai trükkös cukrászati megoldásoknak köszönhetően egyáltalán nem biztos, hogy szabad szemmel rá is jövünk a megoldásra. Prekoncepciókat alkotunk és aztán érdekes meglepetések érhetnek minket, amikor megkóstoljuk. Haladók ezt a játékot azzal fokozzák, hogy becsukott szemmel ízlelik meg a legelső falatot. Viszont itt most körülöttem a fotós és az operatőr is tágra nyílt pupillákkal nézegetik az ÉN tortácskámat, úgyhogy szó sincs arról, hogy egy pillanatra is levegyem róla a tekintetem. Még valami disznóság történne.


 
Ránézésre arra tippeltem, hogy az üveges csillogású gláz alatt rögtön krémes állaga van, de valójában van neki egy kellemes ellenállása. Viszont rögtön utána könnyen megadja magát, hamar lefut a villám az alapig, ahol a tészta kellemes hanggal roppan. Hogy hideg-e vagy meleg a desszert azt nem árulom el, csak annyit, hogy ebben a kérdésben is trükk van ám!

Az első íz, ami jól azonosítható az a körte, és utána előkerül az egri muskotály szőlő enyhén savanykás ízvilága, de mindez mesterien beállítva. Csak éppen hogy. Ejj, de értik a módját! A krém közepén és a tányéron díszítésként is körteragu jeleni meg, amit étcsokoládé kísér. Méghozzá magas minőségű madagaszkári étcsokoládé, amit narancsolajjal ízesítenek. Kis bonboncseppek vannak a tortácska körül és a körte falatokhoz párosítva igazán jól harmonizál a szintén citrusos ízvilágú csokoládé. Együtt falatozzák!

Jelen cikk elolvasása 500 kilokalóriát tartalmazott, úgyhogy felelősséggel osszák meg a Facebookon.


A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt az édességet, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legEGRIBB desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!