Közélet

2017.06.10. 16:30

Csernus doki a párkapcsolatok buktatóiról is beszélt

A boldogtalan párkapcsolatok, az önbizalomhiány, és a döntésképtelenség is témája volt Csernus Imre pszichiáter új, interaktív gyöngyösi előadásának. Mi sem úsztuk meg az elemzést.

Hliva Éva

A boldogtalan párkapcsolatok, az önbizalomhiány, és a döntésképtelenség is témája volt Csernus Imre pszichiáter új, interaktív előadásának, amelynek a Mátra Művelődési Központ adott otthon.  A téma nem újszerű, azonban mindig aktuális a szakember szerint. A két órás előadáson Csernus filmrészletek segítségével igyekezett rámutatni a se veled, se nélküled állapot buktatóira, melyben a közönségnek is aktív szerep jutott.

- Az emberek döntő többsége boldogtalan házasságban, vagy kapcsolatban él, folyékonyan  hazudoznak saját maguknak - jelentette ki Csernus Imre, az előadása előtt készült interjúban, mikor annak aktualitásáról érdeklődtem.

- Sokan nem tudják azt, hogy belső stabilitás nélkül -  amit ők boldogságnak hívnak - az csak biztonságra való törekvés. Semmi más. Az előadáson a felnőttségről fogok beszélni, amiről a legtöbb ember azt sem tudja, mit jelent.

- Ön tudja? - szegezte nekem a kérdést.

A választ én sem tudtam, de még mielőtt engem kezdett volna boncolgatni, igyekeztem feltenni a következő kérdést. Naná, hogy nem úsztam meg a gyors elemzést - olyan könyörtelen őszinteséggel odavetett Csernus módra -, miszerint én is önbizalom hiányos vagyok, mint a legtöbb ember, a könnyebbik utat választom és makacs is vagyok a doki szerint, akivel alig három perce ültem le beszélgetni. Mégis miből látszik, hogy nincs elég önbizalmam? - kérdeztem.

- Tudja kisasszony, én már ezt az első pillanatban kiszúrom. Ha feláll, meg is mutatom - ajánlotta fel. Hezitáltam, mert a pszichodokiról köztudott: szereti vizuálisan is érzékeltetni igazát. Mivel kíváncsi is vagyok -  bár ez a tulajdonságom nem szerepelt a gyorsan felvázolt jellemrajzomban - felálltam. Csernus mögém jött és hátrahúzta a vállam, egészen addig, hogy az állam is automatikusan szinte a plafonig emelkedett.

- Azért ez már mégiscsak túlzás - jegyeztem meg, miközben végig az járt a fejemben, vajon mit fogok erről írni? Kétségeimnek hangot is adtam és a  válasz sem maradt el.

- Ha őszintén magáról ír, mindig az a legjobb. Az őszinte beszéd fontos, erről is beszélek az este.

Az előadásig még pár perc volt hátra, megérdeklődtem, hogy mit csinál mostanában, milyenek az idei borok, mit vár egy - egy előadása után,  mit gondol, hogy előadásai mennyire nyújtanak segítséget azoknak, aki eljönnek?

Megtudtam a pszichiátertől:  a női vízilabda válogatottal, a veszprémi kézilabdacsapattal és Eger vízilabdacsapatával is dolgozik. Majd kijelentette a csapatdinamikák jobban érdeklik, habár ez sem új terület számára, azonban a közelgő vízilabda világbajnokság miatt erre koncentrál most. Ezzel kapcsolatban elárulta, itt is a lányok önbizalom fejlesztése a legfontosabb. Szavai szerint, a nők nagy része a XXI. században elkezdett tökössé válni és ennek sajnos rengeteg negatív hozadéka van, mert az a férfi, aki ezt nem tudja megfelelően kezelni, az első pillanattól kezdve heréltté válik.

Azt tapasztalja, hogy a pasik egyre nyitottabbak a boldogtalan párkapcsolataik megoldására, az előadásaira is egyre több férfi jön, aztán őt is megkeresik, habár mostanában nincs ideje személyes konzultációkra. Nem segíteni akar, hanem rávilágítani a dolgokra, figyelemfelkeltés ez inkább - fogalmazta meg. Kiderült az is, nincs kedvenc bora a dokinak.  Azt, hogy mikor, melyik bort választja hangulatfüggő - fogalmazott.

Aki volt már Csernus előadáson tudja, minden alkalommal lejön a színpadról két mikrofonnal sétál és a közönség közül választ beszélgetőpartnert. Ez most sem volt másként, annyi változással, hogy most már az első percben lesétált a pódiumról és természetesen feltette a ''ki nem boldog a párjával?'' - kérdését is. A filmjelenetekkel teletűzdelt előadása közben a közönség bevonásával igyekezett magyarázatokat adni a párkapcsolatok buktatóira.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Csernus Imre Gyöngyösön járt Fotó: csernusdoki.hu
[/caption]

A színészek által megformált jellemek, egy - egy reakcióik is beszédesek voltak a kiemelt részletekben. Csernus többször utalt arra, hogy a felnőttség egyenlő a felelőség vállalással. A tettekért és a gondolatokért is. Hangosan ki kell mondani az érzéseket és az őszinte beszéd elengedhetetlen a párkapcsolatokban. A kivetítő vásznon az őszinteség és az elhallgatás szavai is megjelentek, aminek dilemmáján hosszan elidőztek a jelenlévők. Kiderült: az érzelmi konfliktus esetén a "mi lesz velem" a "ki fog engem szeretni" kérdései automatikusan felvetődnek, ez pedig az önbizalom hiányának a jele, amiből aztán kialakul a társfüggőség. A felnőtt ember egyes szám első személyben beszél az érzéseiről, a felnőttnek látszó viszont mindig hárít, amikor te... kezdetű mondatokkal reagál.  Hangsúlyozta a "majd lesz valahogy" pedig a rászedés útja. Az öröm vagy fájdalom, az igen vagy a nem választható, de csak annak, aki mer felelőséget vállalni. A csikicsuki kapcsolatokban csupán csak két felnőttnek látszó ember él, felelősség vállalás és őszinte beszéd nélkül - tudtuk meg az előadáson.

A két órás közös beszélgetés után a közönség soraiból bizonyára mindenki különböző benyomásokkal tért haza, nemcsak Csernus személyiségének köszönhetően, hanem a sokakat érintő téma kapcsán is. Azért egy jó tanáccsal én is szolgálnék: húzza ki magát, ha Csernussal találkozik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!