Közélet

2017.06.22. 10:30

Nettó bérek: Heves megyében nőtt a legtöbbet

Az országon belüli eltérések óriásiak. Íme, a friss számok!

napi.hu

Bár Budapesten a legmagasabbak a nettó fizetések, itt emelkedtek a legkisebb mértékben egy év alatt. Az élen Heves megye áll 16 százalékos emelkedéssel. Az országon belüli eltérések pedig óriásiak.

Pár napja jelentek meg a legfrissebb béradatok, amelyek szerint a családi adókedvezmény nélkül számolt átlagos nettó fizetések több mint 10 százalékkal 191 ezer forintra nőttek az év első négy hónapjában - írja a napi.hu.


Ennyiből él az átlagmagyar - íme, a friss számok!

Szintén a héten jelentek meg azonban a részletes, megyékre bontott első negyedéves adatok, amelyek jóval pontosabb képet festenek a helyzetről.

Egyrészt az látható, hogy jelentősek az országon belüli különbségek, ugyanakkor vannak meglepetések is. Például az, hogy összegszerűen Budapesten legmagasabbak az átlagfizetések, de itt volt a legalacsonyabb mértékű a növekedés éves összevetésben.

Versenyben a megyék

Az első negyedévben az országos nettó átlagfizetés meghaladta a 187 ezer forintot, ami több mint 11 százalékos növekedést jelent éves szinten. Ennél alacsonyabb növekedést ért el Budapest és Hajdú-Bihar megye, ahol 9-9 százalékkal nőttek a nettó bérek. A legnagyobb növekedést Heves megye érte el, ott 16 százalékkal nőttek a nettó fizetések éves szinten, a második helyen Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád, előbbiben 15, utóbbiban 14 százalékkal nőttek a nettók.

Bár az kedvező, hogy a megyék túlnyomó többségében bőven az átlagot meghaladó mértékű volt a fizetések emelkedése, ám az országos különbségek továbbra is óriásiak. Ezt mutatja például az is, hogy bár Budapest a növekedés mértékét tekintve az utolsó, az országon belül itt volt a legmagasabb a nettó fizetés, amely havi átlagban több mint 238 ezer forintot tett ki. A fővároson kívül egyetlen megye van még, ahol a nettó fizetések összegszerűen meghaladják 187 ezer forintos országos átlagot, ez pedig Győr-Moson-Sopron, ahol az első negyedévben 191 ezer forint volt a nettó.

Az országon belüli jelentős különbségeket jellemzi az is, hogy Budapesten több mint 100 ezer forinttal magasabb az átlagos nettó, mint a legalacsonyabb összeget felmutató Szabolcsban, ahol 131 ezer forint volt a nettó fizetés az év első negyedévében.

napi.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!