Tanítás

2019.05.31. 20:00

A jó tanár az iskola alapja, kitüntették megyénk legkiválóbb pedagógusait

Május utolsó napján a pedagógusok munkáját ünnepelték Egerben és Gyöngyösön is. A megyeszékhelyen hét tanár miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.

Molnár Helga

Mindkét városban pénteken köszöntötték a legkiválóbb pedagógusokat. Egerben hét tanár kapott miniszteri elismerő oklevelet, tízen az egri tankerület kiváló pedagógusai, hárman a kiváló dolgozói, egy kolléga pedig a kiváló kormánytisztviselő címet nyerte el. Az ünnepségen harminchárom pedagógustól köszöntek el, ők szeptembertől nem tanítanak tovább szeretett iskolájukban, hiszen megkezdik a nyugdíjas éveiket.

– Azt hiszem, gyereket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi – e Szabó Magda-idézettel kezdte köszöntőjét Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója a pedagógusnapi ünnepségen pénteken a Líceum dísztermében. Így folytatta: – Minden közös munka alapja a bizalom, a kölcsönös tisztelet és szeretet. Azt gondolom, a jó tanár az iskola alapja. De a kérdésre, milyen a jó tanár, a tanítványoktól kaptam meg a választ. A remek pedagógus partner, akkor is bízik diákjaikban, amikor ők már saját magukban nem, a nebulókat tanítja, nem a tananyagot. A jó tanár ki- és megismeri tanítványát.

Hangsúlyozta, hogy a tanári pályán az elhivatottság kulcsfontosságú. A tankerület feladata a pedagógusok munkavégzéséhez szükséges feltételek biztosítása. Ehhez kapcsolódóan Ballagó Zoltán beszámolt az idei év eredményeiről. – Infrastrukturális fejlesztésekre több mint három milliárd forintot tudtunk fordítani. Megújult az ostorosi, a hevesi, az egercsehi, a besenyőtelki, a tarnamérai iskola, s több egri intézmény – sorolta. Hozzátette, további 12 helyszínen már folynak az előkészületek az újabb fejlesztésekre. Több százmillió forint jutott a tankerületi intézmények állagjavítására.

– A három legnagyobb beruházás Tarnazsadányban, az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolában és a Farkas Ferenc Zeneiskolában zajlott – fűzte hozzá.

 

Beszédét a következő sorokkal zárta: – Az igazi mester nem az, aki az ideális útra tanít, hanem több utat is megmutat a tanítványának, míg az végül rátalál arra az egyre, amelyik elvezeti a saját sorsához. És attól a pillanattól kezdve nem segíthet neki, hiszen a kihívásai egyéniek.

Az ünnepségen Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoztak azoknak a pedagógusoknak, akik szakmai munkájukat huzamosabb ideje színvonalasan végzik. Ők: Ádám Endréné, Eger, Csáti Ferencné, Bélapátfalva, Fehér Lászlóné, Kiss András, Kovácsné Soós Edit, Eger, Sándor István Lászlóné, Heves, Sveiczerné Besenyei Veronika. Az Egri Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa kitüntetésben részesült Árvai Hilda, Balázsné Csuha Mária, Borbásné Szőke Gabriella, Fodor-Fejes Adrian Adél, Kovácsné Gulyás Zsuzsanna Mária, Kovácsné Soós Edit, Nagyné Papp Mariann, Sándor István Lászlóné, Varróné Borzsák Anna, Dr. Veresné Kis Krisztina. Az Egri Tankerületi Központ Kiváló Dolgozója címet három kolléga nyerte el, Koós Esztella, Sütő László és Szarvasné Misik Mónika. Az Egri Tankerületi Központ Kiváló Kormánytisztviselője elismerést pedig Sulyok Mirtill vehette át. Az emberi erőforrások minisztere által odaítélt Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott az a 33 pedagógus, akik több évtizedes áldozatos munka után most fejezik be aktív pályafutásukat és nyugdíjba vonulnak.

Jár a gratuláció és a köszönet minden pedagógusnak Fotó: Huszár Márk

Tőzsér Lajosné, a gyöngyösi Fecske Úti Tagóvoda vezetője és Daru Éva Katalin, a Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola vezetője vehette át a pedagógusnap alkalmából a városi képviselő-testület által alapított Gyöngyös Érdemes Pedagógusa kitüntetést.

A városi ünnepségen Hiesz György polgármester köszöntőjében elmondta: napjainkban a korábbiaknál sokkal több feladat hárul a pedagógusokra, akikkel szemben a társadalmi elvárások is nagyobbak. – Tőlük várjuk, hogy a gyerekeink megkapják azokat a tudnivalókat és ismereteket, amelyeket évekkel ezelőtt a családjuktól, a szüleiktől sajátíthattak el. Ez óriási felelősséget és nyomást jelent, de a pedagógusok mindig erőt merítenek, talpra állnak, és ha kell, összeszorított fogakkal folytatják a munkájukat – hangsúlyozta a városvezető.

Idén először adták át a városi óvodák vezetői által alapított Aranyalma díjat, amit Beszéné Gábor Judit, a Dobó Úti Tagóvoda, Fodorné Besenyei Ildikó, a Platán Úti Tagóvoda és Vinczéné Drelyó Szilvia, a Fecske Úti Tagóvoda óvónője kapott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában