Múltidéző

2019.04.28. 20:00

A település szép napok emlékén borong

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Heol

Forrás: shutterstock

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP.

1867. JUNIUS 20.

Eger tanügye.

(dx) Kevés vidéki város dicsekedhetik oly sok és annyiféle tanintézettel (hála és dicsőség a nagylelkü alapitóknak!), mint Eger. A tanulók száma is – mindkét nemből – oly jelentékeny, hogy bármely elsőrangu városnak is diszére válnék. Az iskolák minőségét illetőleg, minden műveltebb állapotról eléggé van gondoskodva, a mennyiben a legényegyleti iskola némileg pótolja az ipariskolákat; csak a földmüves-osztályról kellene jobban gondoskodni gazdászati középiskolák felállitása által, hol szükségökhöz mért elméleti ismereteken kívül, különösen a szölészet, gyümölcsészet és kertészet körül nyernének jövendő hivatásuk és kenyérkeresetökhöz mért bővebb oktatást. A hóstyai iskolák számát sem találjuk arányban a kapás és földmüves lakosok számához, sőt igen kevésnek. Az illető hatóságok különös gondot forditanak arra, hogy a nép, mely az alkotmány értelmében, s majdan az uj községi rendszer behozatalakor még inkább birand önkormányzati joggal, eme jogát a kor igényelte értelmességgel gyakorolhassa, és ne legyen holmi speculans tribunus plebis-ek szeszélylabdája.

Így nézett ki a korabeli iskola tanterme. Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark tárlata Fotó: Szilvás I.

Van városunkban 6 nyilvános és 5 magán-, összesen 11 tanintézet, mintegy 56 tanár és tanitóval, és pedig: I. a lyceum három karral: a hittani karban papnövendék hallgató van 59, világi 2, a jogi karban a hallgatók száma 104, a bölcsészeti karban 28. II. A főgymnasium 8 osztályában 621. III. A tanitó-képezde 2 osztályában 61. IV. A városi elemi iskolák 4 osztályában 349. V. A 4 hóstyai elemi iskolában 349. VI. Női iskolák: Az angol kisasszony 4 osztályu intézetében: bennlakók és felsőbb nevelésben részesülők 52, bejárók 273. VII. Városi hóstyai iskolákban 191. Magán-iskolák. Ezek többnyire nőiskolák; számukat, valamint tanulóik számát pontosan ki nem tudhattuk. (…) A nevezetesb és magasb nőneveléssel foglalkozó magánintézetek ezek: VIII. Burchard Saroltáé 27 tanulóval. IX. Gruber Erzsébeté 28 tanulóval. Kisebb magánintézetek: X. Pócs Lenkéé 20 tanulóval. XI. Krug Máriáé 18 tanulóval.

És még vagy 3 vegyes, kisebb magánintézetet emlitettek.

MÁTRAVIDÉK. SZÉPIRODALMI ÉS TÁRSADALMI KÖZLÖNY.

1880. JULIUS 24.

Parád.

A Mátra ölében nyugvó kies fürdő, nagy napoknak néz eléje; zene zengés, vidám zaj, mulatók csoportja fogja ellepni a lombos fák alját s élénk zsibongás hangjait fogják visszaverni az erdőkoszoruzta ős bérczek. A mulatság, mely mint a hajdani provenczei cour d’amours-ok három napig fog tartani. Tegnap vette kezdetét, a hangversenynyel az érdekes műsorban látjuk tündökölni Lőrinczffy Paula urhölgy ösmert jeles műkedvelőnk nevét, ki Liszt egyik Rapsodiáját fogja előadni zongorán. Sólymosi Elek kitűnő vendég művészünk és Reiner Antónia kisasszony, szintársulatunk közkedveltségű tagja is kirándultak, hogy szavallat és ének által emeljék a hangverseny fényét. Résztvettek még benne Kovács Endre úr, Békessy Irma kisasszony, a bpesti nemzeti szinház bájos tagja, ki jelenleg a fürdőben időz és Balatony Alrféd úr. Nagy dicséret illeti Gáspárdy Gyula urat, ki e szép műsort összehozta, s átaljában az egész mulatság teremtője volt. Ma pedig a fényes bál, melyre Egerből is többen készülnek. A mulatságok berekesztése vasárnap lesz a galamb lövészettel, mely után aztán csöndes lesz ismét Parád, s a sétányokon csupán ez elmult szép napok emlékének árnya fog borongani.

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYESTARTALMU LAP. 1905. MÁJUS 7.

Elfogott templomrabló.

Körülbelül két hóval ezelőtt valaki feltörte Csány község templomát. Minden szekrényt felfeszitett, de a kelyheket és egyéb templomi felszereléseket érintetlenül hagyta, nehogy árulóivá legyenek. E helyett a perselyt üritette ki, melyben 68 forint készpénzt talált. A bűnös szerzeményével azután kereket oldott. Mindezideig hiába kutatott a csendőrség. A napokban azonban sikerült a tettest elcsipnie. Ugyanis a csányi korcsmában Dávid József napszámos nagy mulatságot csapott, folyt a bor, elitta asz eszét. Ily állapotban azután elérzékenyedett és nagy elkeseredéssel panaszkodott, hogy bántja a lelkiismerete, a miért feltörte a templomot. E vallomás alapján a bünbánó napszámost a csendőrség nyomban letartóztatta, hogy alkalma legyen lelkiismerete megnyugtatására nagy büneért vezekelni is.

Tallózta: Szilvás István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában