szűrővizsgálat

2019.04.28. 07:00

Folytatják a szűrővizsgálatokat a pétervásárai járás intézményeiben

A Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodájának (EFI) munkatársai folytatják a járás oktatási intézményeiben, a lakosság körében az egészségügyi szűrővizsgálatokat. A cél testi-lelki egészségünk megőrzése.

Barta Katalin

A Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája különös hangsúlyt fektet a lakosság egészségére koncentráló tematikus programok megvalósítására. Ennek része, hogy a gyermekek és a felnőttek körében felmérő vizsgálatokat végeznek, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatának kiszűrése érdekében. Céljuk, hogy a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljusson az üzenet: egészségünk megőrzéséért tennünk kell!

Idén is több helyen megfordultak már. Néhány hete a parádi lakosságnak szerveztek állapotfelmérő szűrővizsgálatot a közösségi házban, s jártak Bodonyban is, ahol vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, testösszetétel-méréseket végeztek. Egyéni táplálkozási és életviteli tanácsokat is adtak az érdeklődőknek.

Ennek az évnek a szűrővizsgálatait a parádi óvoda dolgozóinak ellenőrzésével kezdték el, majd a korábbi évek gyakorlatát folytatva szervezték meg a Parádi Fáy András Általános Iskola 8. osztályosainak szűrését is. A mért értékek alapján a parádi fiatalok között is szembetűnő, hogy általános probléma az elégtelen vízfogyasztás. Ez áll a napközben jelentkező fejfájás, dekoncentráció, csökkent teljesítőképesség és gyakran az éhségérzet mögött is.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az EFI eddigi tevékenysége egy két éven át tartó újabb komplex programmal egészült ki, melynek fő célja lelki egészségünk megőrzése, illetve szorongásaink oldása a legkülönbözőbb módszerekkel.

Recsken, a Jámbor Vilmos iskolában is megvizsgálták a diákokat az EFI szakemberei Fotó: beküldött

Az új Lelki Egészségközpont (LEK) szakemberei a felnőtt­korosztályon túl a 0–14 éves gyerekekre fókuszálnak. A védőnőkkel, óvodapedagógusokkal, osztályfőnökökkel együttműködve szülőklubokat, alternatív órákat tartanak. Ezek keretében az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen témákat dolgozzák fel.

Szakács Ibolya, az EFI szakmai vezetője, s Tolnay Katalin mentálhigiénés tanácsadó a tapasztalatokat összegezve elmondta, hogy az eddigi szűrések eredményei azt jelzik, minden korcsoportban nagy szükség van az egyéni vagy csoportos segítségre. A pedagógusok között végzett mentális szűrések eredményei arra utalnak, hogy sokuk küzd az állandó stressz által kiváltott gondokkal. Számukra több iskolában is szerveztek egyéni, illetve csoportos stresszkezelő, szorongásoldó tréningeket. A főként a nyolcadikosok körében tartott szűrések azt támasztják alá, hogy egyre nagyobb szükség van a mentális prevencióra. Korcsoporttól függetlenül igaz, hogy sokan rendkívül egészségtelenül táplálkoznak az otthonról hozott minták miatt. Sok a túlsúlyos gyermek, rengetegen fogyasztanak nagy mennyiségben energiaitalokat, sós csipszeket, amelyek már fiatal korban magas vérnyomást idéznek elő. Hiába a rengeteg felhívás, változatlanul jellemző a diákokra, hogy napközben alig isznak vizet.

További gond az online platformokon az állandó jelenlét. A mobiltelefonok, a számítógépes játékok, internetes közösségi felületek függőséget okoznak a fiatalok között. Számukra is kínálnak megoldást az EFI szakemberei. Alternatív osztályfőnöki órákon, csoportos foglalkozásokon, feszültségcsökkentő relaxációs tréningeken próbálnak a tanulóknak segítséget nyújtani.

A szénhidrát és a folyadék minősége

A legutóbbi parádi ­iskolai szűrésen megállapították, a nem megfelelő minőségű folyadék- és ­szénhidrátbevitellel van összefüggésben, hogy a ­diákok 42 százalékának 6 és 8,4 közötti értékekkel szembetűnően magas volt az összkoleszterinszintje – a normál 6-os körüli értékhez képest. A szülők a vizsgálati eredményekről, s az esetleges eltérésekről írásos tájékoztatást kaptak. Az EFI szakemberei arra törekszenek, hogy a szülők tudatában legyenek annak, a gyerekek esetleg egész életre kiható szokás- és értékrendjének kialakításáért ők a felelősek, és amennyiben szükséges, meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a változtatás érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában