HEVES MEGYE

2018.05.14. 14:00

Robotépítés és pecázás: íme a megyei táborkörkép

Amekkora öröm a nyári szünet­ a nebulóknak, néha majdnem akkora gond a szülőknek, hogy munkaidőben hol és kinél helyezzék el őket. Általában ilyenkor a nagyszülők nyújtanak segítséget. Ha nem, megoldást kínálnak a táborok is.

Molnár Helga

A háromgyerekes egri Nagy Mónika csak a legnagyobb, 12 éves fiát ­engedi Zánkára. A tábort fia ­iskolája szervezi, ötnapos ­dzsembori vár­ható a Balaton partján. Mint mondta, vacillált, hogy engedje-­e, de elsősorban nem a pénz miatt, hiszen Roland már nagyon várja, hanem mert félti őt. Másik két fiát koruk miatt még nem küldi el, így az öt- és hároméves kicsik otthon vagy nagyszülőknél töltik a nyarat.

Számos helyen kínálnak kézműves-foglakozást a gyermekeknek a nyárra. Érdemes szétnézni a lehetőségek között! Fotó: Berán Dániel/HMH

A gyerektáborok két csoportba sorolhatók: napközis és „ott­alvós”. Valkó Viktor, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor ­Óvoda, Alapfokú Művészeti ­Iskola igazgatója elmondta, igyekeznek, hogy minden évfolyamnak biztosítsanak táborozási lehetőséget, így lesz több ötnapos tábor és nyári napközik is. Az „ottalvósak” 15-20 ezer, míg utóbbiak hatezer forintba kerülnek. Kiemelte, a gyerekek felügyeletét a pedagógusok oldják meg, általában tíz gyermekre jut egy tanár. Ez leginkább a vízparti táborozásoknál fontos, erre ­szigorú szabályozás is létezik.

De nézzük, milyen táborok jöhetnek szóba. A taborfigyelo.hu-­oldalon különlegességekre is leltünk, amikor utánajártunk, mit kínál Heves megye.

A teljesség igény nélkül látható például, hogy Hatvanban több különlegességgel is készülnek. Lesz nyelvi kurzus, de ha valaki a kreativitását fejlesztené, jó választás a kézművestábor. Gyöngyfűzés, batikolás, szövés-fonás is van az „étlapon”. A sport sem maradhat ki a sorból, a gyerekek labdajátékokkal, ügyességi és érzékelést fejlesztő játékokkal üthetik el ezt a pár napot. Érdekesség, hogy külön fiúknak és lányoknak is szerveznek Hatvanban táborokat. A „csajos” lehetőség során a fiatalok a divattal, sminkkel, tánccal foglalkozhatnak egész héten, míg a fiús tábor bunkerépítésről, akadályversenyről és kincskereséséről szól.

Apcon honvédelmi tábor lesz, ahol nomád körülmények között túlélési ismereteket és íjászatot is tanulhatnak. Katonai rendet, telefon- és internetmentes életet ígérnek kilenc napon át. Hasonló témájú táborra lelhetünk Abasáron is. Sarudon a Tisza-tóé a főszerep. Lesz egy élménytábor, ahol a strandolásé és a vízi sportoké a terep június­tól augusztus végéig, de szerveznek felderítő tábort is, ahová a leendő „hősöket” várják. Poroszlóra pedig a „kis ho-ho-horgászokat” várják.

Ami az árakat illeti, átlagosan tíz-húszezer forinttól hetven ezer forintig terjedhetnek a költségek, de a határ természetesen a csillagos ég…

Felügyelet és élmény a nyárra

A napközis táborok természetesen többnyire olcsóbbak, mint az ottalvós változatok, itt megspórolható a szállásköltség.

Gyöngyösön például lesz olyan angoltábor, ahol a nyelv gyakorlása mellett jógázási és kézműveskedési lehetőséget is kínálnak.

Egerben több napközis ­tábort is szerveznek, lesz ­például sportválasztó és ­robotépítő is. Előbbiben a labdajátékok, küzdősport és ­atlétika ­közül szemezgethetnek a gyermekek, no és persze ­szüleik. A robotépítő tábor fejlesztő-­szórakoztató program, ahol a robotika alapjait, a robotok építését és programozását tanulhatják meg a lurkók. A napközis táborok több turnusban érhetőek el. Ezek körülbelül harmincezer forintba kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!