recsk

2018.07.05. 07:00

Vádak és hallgatás: bérlőt cseréltek a recski tónál

Bérlőt váltott nemrég a recski horgásztó. A tavat korábban üzemeltető Búzásvölgyi Horgász Egyesület lapunknak mesélt az általuk tapasztaltakról. Számukra sok kérdés tisztázatlan.

Szabó Katalin

Vajon a horgászok mit érzékelnek a tó körüli változásokból? Képünk illusztráció Fotó: Márkus Attila

A Búzásvölgyi Horgász Egyesület 25 éven át működtette a recski önkormányzat tulajdonában lévő Búzásvölgyi-tavat, tavaly azonban új cég kapta meg az üzemeltetés jogát.

A korábbi bérlő jogszerűtlenségekkel vádolja az önkormányzatot, és tétlenséggel, lehetetlen vállalásokkal az új üzemeltetőt.

– Sajnos a jelenlegi polgármesterrel már megválasztása kezdetén nem találtuk meg a közös hangot, együttműködési javaslatainkat rendre elutasította – tájékoztatott a Búzásvölgyi Horgász Egyesület vezetősége nevében Pabolkov Péter. – Az önkormányzat hasznosítási, fejlesztési tanulmányainkat félredobva, nyílt pályázatot írt ki a tó üzemeltetésére. Már a pályázat meghirdetése előtt lehetett hallani egy köröstarcsai cégről, amely a tó haszonbérletét kívánta megszerezni. Lezajlott a pályázat, s az eredményhirdetése: ez a gazdálkodó szervezet vehette át a tó működtetését.

Pabolkov Péter kifejtette portálunknak a pályázat kiírásával, elbírálásával kapcsolatos észrevételeiket: részletes eredményét, a konkurens pályázó vállalásainak megismerését nem biztosította nekik a helyhatóság, holott a pályázat nyílt volt. Az év elején ezzel kapcsolatosan közérdekű adatigényléssel éltek, a kérdéseikre adott válaszokat azonban nem tartják kielégítőnek.

– Az alábbi kérdések vetődnek fel bennünk – fűzte hozzá –: miért nem lehetett észszerű, a jelen helyzethez jobban alkalmazkodó együttműködést kötni a régi horgászegyesülettel, miért volt fontos a bérlőcsere? Miért kellett egy 25 éve jól működő civil szervezetet egy kft.-re cserélni, amely a tíz évre szóló bérletéből öt esztendőre veszteséges működést tervez? A kft. a recski idegenforgalomhoz a korábbiakhoz képest lényegesen kisebb vendégforgalommal járul hozzá. A rendszeresen megszervezett, több ország versenyzőit csábító horgászversenyekre csak három nevezőt tudott összehozni. A recski lakosoknak nyújtott munkalehetőség helyett már szinte bárkit fogadnának halőrnek, akik nem hivatásosak, semmilyen ellenőrzési feladatra nem jogosultak. Az előre beharangozott útfelújításból, a kerékpárút építéséből, a szociális helyiségek kialakításából, a gyermekjátszótér építéséből már nem szeretnének, vagy nem tudnak semmit megvalósítani.

Vajon a horgászok mit érzékelnek a tó körüli változásokból? Képünk illusztráció Fotó: Márkus Attila

Elmondta, hogy egy év elteltével nincsenek látható, felmutatható eredményeik és még azok a horgászok sem derűlátók – és visszavárják a Búzásvölgyi Horgászegyesületet –, akik a változás mellett álltak.

– Tudjuk, a helyi önkormányzat, mint tulajdonos, jogosult döntéseket hozni a település érdekében, de övé a döntés felelőssége is. Hogy jól vagy rosszul döntött az ügyben, ez majd elválik – zárta mondandóját Pabolkov Péter.

Nagy Sándor recski polgármestert és az új üzemeltetőt, a KÖRÖS-HALÉRT Kft. vezetését is megkerestük a történtek kapcsán. Kérdésünkre elmondták, hogy nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Címkék#Recsk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában