Kultúra

2008.06.22. 19:37

Különös éjszaka volt - a múzeumokban

Négyszázhatvankét esztendővel ezelőtt nézhetett úgy ki az Egri Vár északkeleti bejáratának környéke, mint az elmúlt szombatról vasárnapra virradó éjjelen. Igaz, négy és fél évszázada a török sátrak foglaltak el minden talpalatnyi helyet, most pedig a parkoló autóktól nem lehetett leejteni egy gombostűt sem.

HEOL

A Múzeumok Éjszakája – amelyet a hevesi megyeszékhelyen immár ötödik alkalommal rendeztek meg – ezúttal is nagy sikert aratott tehát. Ha csak a számok nyelvére fordítjuk le azt az állítást, hogy évről évre növekvő érdeklődés kíséri az eseményt, elég azt mondani: a tavalyi hétezerrel szemben az idén nyolcezerötszáz látogató váltott jegyet a Dobó István Vármúzeumban az év legrövidebb éjszakáján.[caption id="" align="alignleft" width="450"] Színpompásra sikeredett a Múzeumok Éjszakája Egerben
[/caption]

 Az egri rendezvénysorozat megnyitó eseménye az egykori dohánygyár területén, az Agria Park Bevásárlóközpontban zajlott. Itt a Heves Megyei Múzeumi Szervezet Dobó István Vármúzeuma az Egri Dohánygyár történetét bemutató Emléktárat hozott létre. Az állandó kiállítás megnyitóján dr. Petercsák Tivadar, a megyei múzeumi szervezet igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd dr. Szalóczi Géza, a Philip Morris Egri Dohánygyár Kft. egykori kommunikációs igazgatója mondott köszöntőt. Az emléktárat Mellus János, a bevásárlóközpont igazgatója nyitotta meg, számos egykori dohánygyári dolgozó és más vendég jelenlétében.

A várbeli történések között különös érdeklődést váltott ki az ókori Egyiptomból származó múmia bemutatása, illetve a franciáktól kölcsönkapott görög és etruszk kincsek gyűjteménye.

A gyöngyösi Mátra Múzeum idén először kapcsolódott be a múzeumok éjszakája programjába, s mint Fűköh Levente igazgatótól megtudtuk: minden várakozásukat felülmúlta az érdeklődés.

– Szombaton a rendes nyitva tartási időben is szép látogatottságunk volt, s azt gondoltuk, lesz egy csendesebb félóránk-órácskánk az „éjjeli üzemmódra” átállni, de ebben tévedtünk. Persze ezt egyáltalán nem sajnáljuk, sőt. Csak kissé meglepett, hogy délután öt körül már sorok alakultak ki a pénztárnál az esti-éjszakai programokra érkezők miatt – mondta Fűköh Levente.

Az örömteli érdeklődést látva az intézmény bizonyosan részt vesz jövőre is az akcióban, vélhetően még több és színesebb programmal. Ebben komoly segítség lesz, hogy egy év múlva ilyenkorra már az Orczy-park is teljes pompájában várja a vendégeket, és a természettudományos pavilon önmagában is egy kivételes látványosság lesz, amire számtalan programot szervezhetnek. Szépségből persze a mostani éjszakán sem volt hiány, az önmagában is pazar gyűjtemény látogatóit előadásokkal, és a Berze Nagy János Gimnázium együttese jóvoltából gitárkoncerttel, sőt szabadtéri grillpartival is várták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!