Kultúra

2008.08.31. 20:48

Hatvanban a miniszter csengetett be az idei tanévre

Hatvanban tartották meg vasárnap az országos tanévnyitó ünnepséget. Az eseményen részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Érsek Zsolt, a város polgármestere – valamennyien országgyűlési képviselők – is.

T. O.

A házigazda intézmény nevében Tóth Zsolt igazgató köszöntötte a megjelenteket és a diákokat. Az eseményt a közszolgálati televízió egyenes adásban közvetítette.
Sós Tamás kijelentette: a házigazda Damjanich János Szakképzési Intézet a megye egyik legnagyobb tanintézményeként jelentősen hozzájárul szűkebb hazánk fejlődéséhez.
Érsek Zsolt aláhúzta: Hatvanban megkülönböztetett figyelem övezi az oktatást, az általános iskolásoknak továbbra is ingyenes a tankönyv, az úszásoktatás – ez a nagycsoportos ovisokra is érvényes –, s a nyelvvizsga-bizonyítvány.

Hiller István
kijelentette: az oktatási törvényen szükségtelen változtatni, inkább a stabilizálására van szükség. A kormány a jövőben az Új tudás – műveltség mindenkinek program keretében évente 130–140 milliárd forinttal több pénzt juttat az oktatásügynek. A tárca vezetője szerint az elmúlt 50 év legnagyobb iskolafejlesztési programja kezdődik idén. Ebben 500 közoktatási épületet újítanak fel, első lépésben 80 milliárd forintból. Dicsérte a tanévnyitó ünnepség színvonalas műsorát, s ötmillió forintot adományozott kulturális célra a Damjanichnak.

A mátrafüredi tanévnyitó ünnepségen átadták a Mátra Szakképző Iskola új erdész-vadász kabinetjét. Az 52 millió forintos beruházást a fenntartó földművelésügyi tárca állta, s dr. Máhr András, a termeket felavató szakállamtitkár szerint ezzel a füredi az ország legkorszerűbb erdőgazdálkodási szakképző bázisa. A politikus szerint véget ért az agráriumot sújtó recesszió, így szükség lesz az itt képzett szakemberekre. Dr. Vasas Joachim igazgató hozzátette: fontos feladatuk a felnőttképzés, ezért jövőre 400 parkgondozót és fakitermelőt segítenek szakmához Mátrafüreden.

Vasárnap délután tartották a tanévnyitót az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolában is. Bóta József igazgató köszöntötte a vendégeket, köztük a város képviseletében megjelent Szeleczki János alpolgármestert, s az intézmény 900 diákját és tanárait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!