Kultúra

2008.10.22. 07:36

Sérült emberek érzései elevenednek meg a fotókiállításon

Lelkünk képei címmel nyílt meg a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban az a nemzetközi vándor fotókiállítás, melyet pszichiátriai betegek és fogyatékkal élő emberek által készített képekből állítottak össze.

J. M.

A tárlatot szervező Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója, Beneiné Maka Piroska elmondta: a kiállítás a művészet eszközeivel és lehetőségeivel keresi a kapcsolati pontokat a sérült és az egészséges emberek között.
– A város mindig nyitott volt a másság elfogadására és képes volt a toleranciára – hangsúlyozta az igazgató.

Ezt erősítette meg a tárlatot megnyitó Hiesz György polgármester is, aki azt hangsúlyozta, hogy a kiállított képekben sokkal több látnivaló van, mint „egyszerű művészet”, hiszen bennük van az ember örök őszinte gyermekisége.
Hasonlóan jellemezte a kiállítást dr. Kelemen Tibor pszichiáter is. Az orvos elmondta: másként látják a világot az egészséges lelkű emberek, mint a betegek, és ez jól látszik a képeken.
– Ezekben a fotókban benne vannak a készítők vágyai, félelmei, a magányuk, a szorongásuk és sajnos a rácsok is. A képek üzennek a szemlélőnek. A természet a lelki egyensúly és a béke keresését, az állatok a társ meglelésének reményét tükrözik – fejtette meg a kiállított fotók jelentését az orvos.
Az elfogadást segítő tárlatot november 5-ig tekinthetik meg a művelődési központban az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!