Kultúra

2010.03.23. 14:13

Sanyi hatalmas varánusza

A Hírlap-Színház rendszeres látogatói megszokhatták már, hogy gyakorta bugyi – de hogy ne legyünk hímsoviniszták – alsógatya sem marad szárazon.

E. B.

A mostani hétfő estén kegyetlenül szókimondó produkció került ki Máté Gábor és minitársulata keze alól.  Írásunk kapcsán a minisztérium azon tervét vették górcső alá, miszerint a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását már az óvodában meg kell kezdeni.

A miniszteriális döntéshozás esetlégességeitől indultak el – Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Fekete Györgyi elővezetésében – nem megfeledkezve a manapság mindennapos témát jelentő korrupciós botrányokról sem, melyben természetesen előkerült az a bizonyos, elhíresült nokiás doboz is.

Aztán persze az óvodában a változtatást alig értő, de megfeleni vágyó óvónéni is színre lépett Járó Zsuzsa kifogástalan megformálásában. Talán a leghálásabb feladat a gyermektípusok megjelenítése volt a színészek számára, melyben tobzódott például Ötvös András a félszeg, vagy Görög László a rosszcsont, szélhámos kölyök megmutatásában.

A Nőalája csúcsán elénekeljük a Szervuszt

A szóviccek világa igen színes, és hálás is. Ebben pedig nagyon erős ez a csapat. Ez alkalommal igazi etimológiai fricskákkal, ferdítésekkel kápráztatták el nézőiket. Így például remek szótalálmány „Himnusz” helyett a „Szervusz”. Hisz ezen őrült gondolkodás szerint előző kirekesztő, ugyanis előtagja a hím, s ez szexistának minősül, míg szerv előtaggal ez a veszély már nem áll fenn. De ilyen a A Himalája szó is, mely lehetne akár Nőalája is. Bár tudjuk, hogy ez csak szép magyar nyelvünkben lehet probléma, hisz ott Csomolungmának hívják...


A hajdani ovisok – az első alternatív csoport tagjai – 30 év után összegyűltek és meséltek életükről, mely lássuk be, kudarcok, szerencsétlen sorsok tömkelege. Az eldöntetlen identitásban, teljes nemi bizonytalanságban zajló életek mellett megjelent a gátlástalan politikus alakja is. Mindközül azonban szerepben és játékban is kiemelkett az az Ötvös András által felmutatott labilis figuta, aki nemi tévelygései után valami Sanyi és az ő hatalmas varánuszai mellett találta meg a boldogulást, ami távolról sem boldogság, sokkal inkább egy hajdani ártatlan gyermek megnyomorodása felnőtt korára.

Kritikánkat a Hírlap-Színház legutóbbi előadásáról teljes terjedelmében elolvashatja a Heves Megyei Hírlap szerdai számában.

A Hírlap-Színház társulata nem elégedett meg az óvodai bohóckodással. Fotó. Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!