Kultúra

2011.07.13. 11:55

Áldással nyert a szarvasgombás, fagylaltos májas hurka

Nemcsak a borok, az étkek is megmérettek az idei Bikavér-ünnepen. Az étel-Egri Bikavér párosítás versenyén az Imola Udvarház Borétterem és a St. Andrea Szőlőbirtok kettőse győzött.

K. G.


Idén az Imola Udvarház Borétterem és a St. Andrea Szőlőbirtok párosa – a gerslis májashurka-rizottó szarvasgombás fagylalttal és a 2008-as Áldás Egri Bikavér – vitte el a pálmát a Bikavér-ünnephez kötődő, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete hagyományos, a legharmonikusabb ízvilágú étel–Egri Bikavér párosításnak kiírt versenyén.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A legjobb étel és Egri Bikavér párosítással idén a St Andrea Pincészet és az Imola Udvarház Borétterem büszkélkedhet FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]


– Három hónapja, Szeredi Tamás sommelier-vel közösen találtuk ki ezt az ételt, miután megtudtuk, hogy Lőrincz György Áldása lesz a „párunk” – mondta el Cetner Attila, az Imola konyhafőnöke. – Az volt a koncepciónk, hogy egy „vagányabb”, kézbe fogható ételt kínáljunk. Szempont volt az is, hogy a gersli a kedvenc köretem, amit átdaráltunk, átszitáltunk, a májashoz szükséges bél szerepét pedig a diós házi kifli vette át, s egy kis aszalt cseresznyével is díszítettük. Így egy különleges ízvilágú, mégsem nehéz, kézbe vehető ételt kaptunk, ami – szezonális előételként – az éttermünk étlapján is szerepel – tette hozzá.


– A St. Andrea Szőlőbirtok első számú feladatának érzi, hogy az Egri Borvidék hagyományos borait – kivált az Egri Bikavért – eredeti és a borvidék adottságaiból eredő minőségben, stílusban termelje meg – árulta el az Áldásról szólva dr. Lőrincz György borász. – A 2008-as Áldás erőteljes, határozott karakterű, tömör szövetű bor, nagy érlelhetőséggel. Illatában szép fűszeresség és érett gyümölcsökre emlékeztető tónusok kavalkádja. Ízében gazdagság és összetettség, valamint kedvesen rusztikus szerkezet jellemzi. Fajtái: Kékfrankos (40 százalék), Merlot (37), Cabernet franc (8), Syrah, Pinot noir, Menoir (5). Érlelés: 21 hónap, tölgyfa hordóban.

A legjobb Egri Csillag


Eldőlt az is, melyik volt az ünnep legjobb Egri Csillaga. Erről az Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátusának képviselői döntöttek: szavazataik alapján a Varsányi Pincészet 2010-es bora nyert. – E bor a pincészetünk öt legjobb fehérborának házasításából készült. Az Olaszrizling a karakterességét, a Hárslevelű a kedvességét, a leheletnyi Sárgamuskotály az illatot, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc pedig e házasság harmóniáját teszi teljessé. Ajánljuk e bort kifejezetten hűtve, tisztán vagy fröccsnek, önmagában, hal- és salátás ételek mellé minden évszakban – kínálta e bort Varsányi Lajos, a pincészet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!