Kultúra

2011.09.10. 17:06

A profi hobbizenekar

Mély és torzított gitárok, dallamos énekkel fűszerezett muzsika egy zeneszerető egri shapattól, a Shapat Terrortól.

Szepesi Viktor

<SAMSUNG DIGITAL CAMERA>


A Shapat Terror fiai vidáman szaggatják a húrokat és szakmai elismerést szereznek örömzenéjükkel. Budapesten állandó vendégek, és világsztárokkal is felléptek már. Gál Gergely dobossal beszélgettünk a zenekarról, és arról, mit jelent számukra a barátság, a zene és az elért eredmények.


- A legutóbbi lemez címe több szempontból érdekes számotokra, ugye?
- Igen, a Mentés másként nevet kapta, mivel a legtöbb szám az előző albumon is megtalálható volt. Nem voltunk elégedettek az első verzióval, ezért úgy döntöttünk, hogy néhány új zenével kiegészítve ismét felvesszük őket. Megértek egy precízebb feldolgozásra. Újramentettük és kiadót is kerestünk, de utóbbi sajnos anyagi befektetéssel járt volna, amit nem engedhettünk meg magunknak. Mi piacképesnek gondoltuk, de sajnos nem jött össze. A dalok ingyen letölthetőek a honlapunkról.

- Azért nem szomorkodtatok a kiadó miatt, ugye?
- Semmiképpen nem adjuk fel. Nem tehetjük meg, hogy plusz pénzt öljünk bele és a büszkeség is visszatart bennünket. A közönség szereti a számainkat, hívnak minket, nem kell erőlködnünk. Terjed a hírünk és egyre többen vannak a koncerteken.


- Azokat a számokat is szeretik, ahol nincs szöveg?
- Szándékosan készültek ilyen dalok is. Az énekes írja az szövegeket, de ő úgy gondolta, hogy azokra a zenékre nem akart vagy nem tudott éneket írni. Ha belegondolok, kb. 3-4 intsrumentális számunk van. A lemezen egymás után vannak, ami szintén szándékos. Kaptunk is miatta.


- Hogy fogadjátok a közönség kritikáját?
- Gyakorlatilag minden építő kritikát jól fogadunk. Kapunk negatív visszajelzést is, de mindenkinek megvan a véleménye és ezt tiszteletben tartjuk. Vannak akik azt nehezményezik, hogy magyarul énekelünk. Magyarok vagyunk, miért énekeljük más nyelven? Nem rosszabb, mintha angolul énekelnénk.


- A stílus miatt mondták az angol nyelvet?
- Igen, de szerintünk ez nem így van. A klasszikus stoner stílus két témából épül fel, mi igyekszünk jobban megtekerni a dolgokat. Már kevésbé hasonlítunk az eredetire, igyekszünk más jellegű dolgokat is belevinni a zenénkbe.


- Hogyan határoznád meg a saját stílusotokat?
- Stoner a hangzásvilág, mély gitárhangzással, az ének pedig grunge, tele félhangokkal. Metálnak pedig azért metál, mert keményebb mint a stoner. Ha csak a zenét hallgatod, akkor az ének ellágyítja. Leginkább rock, de a legtöbbeknek talán a stoner irányzat ad képet rólunk.

- A legpontosabb képet az adja rólatok, hogy barátok is vagytok.
- Persze, nagyon fontos a barátság, hiszen együtt zenélünk. Úgy gondolom, így lehet a legjobban őszintén csinálni. Mindenkinek egyformán számít a véleménye. Nem tudnék vadidegenekkel együtt zenélni.  Összeszokott csapat vagyunk, segítünk egymásnak.Hasonló az érdeklődési körünk és a zenei világunk. Persze sokféle stílust kedvelünk külön-külön, de közös kedvenceink is vannak.

- Régóta zenéltek?
- Nagyjából mindannyian egyszerre kezdtünk, 1993 körül. Közel 20 éve vagyunk a „szakmában”.

- Nem vágytok egy amerikai turnéra?
- Igazság szerint mi egy hobbizenekar vagyunk, a magunk örömére csináljuk. Az csak egy plusz, hogy tetszik az embereknek. Soha nem voltak nagy volumenű céljaink, de biztos jó érzés lenne több ezer ember előtt játszani. Azonban ezt nem tartom reálisnak. Ha jobban menedzselnénk magunkat, biztos többet kihozhatnánk a zenélésből. Hetente kétszer járunk próbálni, de közben mindig az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

- Mindig jut idő a heti két próbára?
- Az utóbbi időben nem, de általában igen. Kedden és csütörtökön ha törik, ha szakad, ha munka van, ha nincs, akkor is ott vagyunk. A lényeg, hogy együtt muzsikálunk és olyankor semmi nem érdekel bennünket.

- Fesztiválokra jártok?
- A kezdetektől a Fekete Zaj Fesztivál fellépői vagyunk, de ha megnézzük a fesztiválokat, akkor mindenhol ugyanazok a bandák vannak éve óta. A Tokaj Hegyaljára minden évben jelentkeztünk, de soha nem kerültünk be. A szervezőknek fejben kellene megváltozni, hogy ne mindig ugyanazt hívják, hanem új dolgokat is mutassanak. Tavaly az egyik napi beszámoló alatt a mi zenénk ment.

- Hogyan éltétek meg azt, hogy ott is voltatok meg nem is?
- Büszkék voltunk rá, hiszen valamiért kiválasztották ezt a nótát. Lehet, hogy véletlenül volt az egész. Azt az oldalát nézzük, hogy még több emberhez eljutott a zenénk. Bár ezt elsősorban a koncertekkel szeretnénk elérni.

- Mi a legfontosabb nektek a közönségben?
- Közvetlenek vagyunk bárkivel, általában mi vagyunk az utolsók, akik a koncert utáni buliban ott maradnak. Fontos, hogy beszélgessünk velük, hiszen mi is ugyanolyan emberek vagyunk. A közönség az isten. Meg kell tisztelni az embereket azzal, hogy normális koncertet adunk. Maximálisták vagyunk és a tökéletességre törekszünk, persze néha egy két malőr becsúszik, de ezt csak mi vesszük észre.
Egyébként nincsenek meg a megfelelő csatornák. Akinek nem teheti meg, hogy mindenhol szerepeltesse magát, abból nem lesz semmi.

Biográfia

A zenekar 2002 februárjában alakult a My Wounds és az Anger bandák romjain. A csapat egy baráti társaságból alakult Gál Gergely dobos, Miklós Szabolcs basszusgitáros és Pálkovács Attila gitáros közreműködésével, és a nevét is ekkor kapta. Az eleinte instrumentális zenébe Sohajda Péter gitáros, énekes hozott új hangokat. 2005 elején elkészült egy háromszámos demó, amelyen helyet kapott a "> Látomás az egész világ című számhoz készült videóklip is. 2007-ben egy ötszámos promó anyag jelent meg, ami felkerült a BPRNR 5 válogatás lemezre. Elkészült az első nagylemez is, ami a Mentés másként címmel 2010-ben látott napvilágot. Ebben az évben készült egy újabb klip is az Egyik se című dalhoz. A fiúk kezdetektől állandó fellépői a Fekete zaj fesztiválnak, lehetőséget kaptak a Helmet előzenekaraként a tavalyi év végén. Rengeteg helyre hívják őket az egész országban.

- A maximalizmus az élet minden területén fontos nektek?
- Természetesen, a munkában is. Sőt, ez is egy munka. A zene a szerelmünk. Az első három évben nem volt fellépésünk, mivel nem éreztük magunkat koncertképesnek. A legelején csak instrumentális zenét játszottunk, de azzal is sikerült megfogni az embereket. Mióta szövegek is díszítik a zenét, azóta még szélesebb rétegben váltunk ismertté. Kezdetben csak ismerősöket érdekelte a munkánk, de hihetetlenül jó érzés látni, amikor ismeretlen emberek énekelik a szövegeket. Ami még kifejezetten pluszt jelent, hogy zenészek is járnak a koncertre. A „szakma” eljön és szereti, ez mindennél többet ad. Néhány évvel ezelőtt alig ismertünk valakit Budapesten, most pedig bárhova megyünk, mindenhol találkozunk ismerős arcokkal.

Diszkográfia

2005. Demo

2007. EP

2010. Mentés másként

- Mostanában merre jártatok?
- Legutoljára a Fekete zajon. Idén nem nagyon játszottunk, mert a dalszerzésre koncentráltunk. Bevallom, hogy sokszor ráfizettünk egy-egy fellépésre. Most már úgy érezzük, hogy nem tehetjük meg, a sarkunkra kell állni. A próbatermet fizetni kell, a dobverő törik, a húrok szakadnak és ha ezeket meg tudjuk oldani, akkor már megéri. Nem akarunk ebből pénzt csinálni, de a költségeket minimalizálni szeretnénk. Nem tehetjük meg hogy örökké mi fizetünk. A kultúra mindig mostoha dolog volt. A saját hazádban nem lehetsz próféta, majd ha meghalunk rájönnek, hogy jók voltunk.

- Mikor léptek fel újra Egerben?
-
A Magyar Dal Napján játszunk utolsóként 21:00-tól a Rádió1 színpadán. Jó ez a rendezvény, mivel sok amatőrt hívnak. Tavaly az volt az egyik legjobb koncertünk, akkor is a fő utcán játszottunk és ott voltak a szüleink. 15 évvel ezelőtt azt mondtam ne jöjjenek, de most nagyon jó érzés volt látni őket a színpad előtt.

2007. EP

2010. Mentés másként Biográfia A zenekar 2002 februárjában alakult a My Wounds és az Anger bandák romjain. A csapat egy baráti társaságból alakult Gál Gergely dobos, Miklós Szabolcs basszusgitáros és Pálkovács Attila gitáros közreműködésével, és a nevét is ekkor kapta. Az eleinte instrumentális zenébe Sohajda Péter gitáros, énekes hozott új hangokat. 2005 elején elkészült egy háromszámos demó, amelyen helyet kapott a "> Látomás az egész világ című számhoz készült videóklip is. 2007-ben egy ötszámos promó anyag jelent meg, ami felkerült a BPRNR 5 válogatás lemezre. Elkészült az első nagylemez is, ami a Mentés másként címmel 2010-ben látott napvilágot. Ebben az évben készült egy újabb klip is az Egyik se című dalhoz. A fiúk kezdetektől állandó fellépői a Fekete zaj fesztiválnak, lehetőséget kaptak a Helmet előzenekaraként a tavalyi év végén. Rengeteg helyre hívják őket az egész országban. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!