Kultúra

2012.03.17. 14:24

Geofizikusból lett rendezőasszisztens

Lázár Rita most a Csíksomlyói passió bemutatóját segíti az egri színházban.

P. A.

Lázár Rita 25 éve dolgozik a Gárdonyi Géza Színháznál. Gyerekként sokat járt az akkor még Miskolchoz tartozó színházba, s amikor Gali László önálló társulatot alapított Egerben, jelentkezett: szeretne a tagja lenni.
– Nyáron még bányában dolgoztam geofizikusként, aztán szeptembertől már itt, asszisztensként. Mindent a gyakorlatban tanultam meg, de olyan jó mestereim voltam, mint pl. Valló Péter – emlékszik vissza.

– Először még csak kíváncsian néztem, mi is a világításpróba? Aztán kiderült, mi a dolgom: empatikusan támogatni a rendezőt és a színészeket, logisztikailag pedig az előadást. A rendezőasszisztens a rendező meghosszabbított keze. Minden információ nálam gyűlik össze.

Az elmúlt években volt sok nagy szereplős darabom, az Egri csillagokban 114 főt koordináltam. Most a Csíksomlyói passiót próbáljuk, amelyben 50 színészt kell mozgatni. Nem könnyű feladat, mert az idei műsorrendünk elég munkás, folyamatosan játszunk, miközben próbálunk is, kihasználunk minden helyet a színházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!