Kultúra

2012.03.15. 06:11

Ma ünnepélyesen felbontják az Egri Csillagot

Idán már 23 pincészet készített a szigorú szabályokkal körülbástyázott cuvée-ből.

k. g.

Bár már a második évjárata kerül hivatalosan is a polcokra, csütörtöktől ünnepli igazi születésnapját az Egri Csillag, a borvidék borászai által az Egri Bikavér fehér párjának szánt cuvée.

Az Egri Csillag az egyetlen márkanévvel ellátott fehér házasítás a világon, szabályzata szerint minden évben március 15-én kerülhet forgalomba legkorábban az előző évjárat. Ennek megfelelően ma Egerben, Debrecenben, Budapesten, a felvidéki Érsekújváron és a finnországi Poriban kerül ki a dugó a Csillagból. Az egri, hagyományteremtő ünnepség helyszíne a kis Dobó téri Bikavér Borház lesz: ide érkezik 19 órára az a borbarát hölgyekből, borlovagokból és vitézló oskolásokból álló menet, ami 18.45-kor indul a várból.
Ezzel persze nem ér véget a sorozat: a hosszú hétvégén végig Csillag-kóstolóval várja a borbarátokat a Borház, pénteken és szombaton pedig az Agria Parkban is lesznek bemutatók. Ez utóbbi helyszínen koncertekkel szinesített pálinkafesztivál zajlik. Ennek keretében pénteken délben egy világrekord-kísérletre kerül majd sor: egy ezeradagos üstben Egri Csillag tokány készül, amelyből az adagokat cipóba merve szolgálják fel. A fesztivál idejére felállítanak egy Egri Csillag sátrat is, ahol a borászok felváltva kínálják majd a fehér cuvée-jüket.
Az ünnepségsorozat április 8-án az egri várban ér a tetőpontjára, ekkor tartják az Egri Csillag Borfesztivált.

A helyi borásztársadalom összefogását is hirdető házasítás gondolata 2010. februárjában fogant meg, a kezdeményezés pedig hamar követőkre talált, így már azon a nyáron nevet kapott a bor; közel 3500 javaslatból esett a választás az Egri Csillagra. Egy évre rá a hivatalos legenda is megszületett, idén pedig már 23 pincészet jelezte, készített e szigorú szabályokkal körbebástyázott cuvée-ből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!