Kultúra

2012.03.01. 18:10

Megnyílt Egerben a Kepes Művészeti Központ

Az intézmény megálmodói a „Kepesi” gondolkodásra építettek, amikor a tudomány, a technika és a művészet kapcsolatának végtelen lehetőségét használták fel.

P. A.

Megnyílt Egerben a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ. A centrumban minden új: a padlóburkolat, az elektronikai és fűtéstechnika is. Kicserélték a belső átrium üvegtető-szerkezetét, ügyelve a műemlékvédelmi előírásokra. E kritériumoknak a legapróbb elemekig teljesülniük kellett: így választották ki a szegőléceket, de még a lámpatesteket is. Sőt, az emeletre vezető lépcső újjáépítéséhez az érseki kőbányából érkezett nemeskő. Teljessé vált a körfolyosó az emeleten, megépült két híd a második szinten, s egy 22 méteres balkont alakítottak ki a színházteremben.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Az épület kívülről is megszépült, immár nem az oldalsó ajtón, hanem a kapun lehet bejutni. Elhangzott: bár a Fati Partus (a végzet helye) felirat egyelőre még olvasható a homlokzaton, hamarosan visszakerül a helyére.

– Sokszor emlegetjük: „a kultúra várost épít”. Úgy vélem e gondolat különösen igaz Egerre – mondta a megnyitó előtt Habis László. – A megyeszékhely új színt kapott a létesítménnyel, s egy izgalmas terepen, a kortárs művészet területén jelenik meg, amely eddig nem volt erőssége – tette hozzá a polgármester.

Kaczári István az átadás előtt felidézte az előkészületeket és a tavaly év elején elkezdődött rekonstrukció munkálatait. Az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: nem pusztán renoválásról van szó, s a művészeti centrum legalább annyira szolgálja majd az itt élőket, mint tették azt elődei, ugyanakkor jócskán kiterjesztve az intézmény hatókörét.

Sikeres pályázat

Az egri közgyűlés 2009-ben döntött arról, hogy az Alapítvány a

Komplex Kultúrakutatásért közhasznú nonprofit szervezet pályázatának eredményessége esetén bérbe adja az (akkor) Ifjúsági Ház megnevezésű, 1135 négyzetméter alapterületű ingatlant a bérlemény kulturális-turisztikai funkciójának fejlesztése és működtetése céljából tizenöt évre.

Az alapítvány sikeresen pályázott, így 2012 március 1-jén a megyeszékhely főutcáján műemléki környezetben egy modern, a XXI. századi technikai színvonalon működő múzeumi kiállítótér és nemzetközi léptékű kortárs művészeti központ jött létre.

Tudomány, technika és művészet kapcsolata

Az intézmény megálmodói a „Kepesi” gondolkodásra építettek, amikor a fényművészet, a kinetika, a különböző technológiai alapú művészetek – tulajdonképpen a tudomány, a technika és a művészet kapcsolatának végtelen lehetőségét használták fel. Elsőként a több mint hat évtizede Párizsban élő neves magyar képzőművész, a computer art úttörőjeként ismert Molnár Vera életművébe nyerhetnek betekintést a látogatók.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap pénteki (03.02.) számában olvashat.

Komplex Kultúrakutatásért közhasznú nonprofit szervezet pályázatának eredményessége esetén bérbe adja az (akkor) Ifjúsági Ház megnevezésű, 1135 négyzetméter alapterületű ingatlant a bérlemény kulturális-turisztikai funkciójának fejlesztése és működtetése céljából tizenöt évre.

Az alapítvány sikeresen pályázott, így 2012 március 1-jén a megyeszékhely főutcáján műemléki környezetben egy modern, a XXI. századi technikai színvonalon működő múzeumi kiállítótér és nemzetközi léptékű kortárs művészeti központ jött létre. Fotó: Gál Gábor Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!