Kultúra

2012.08.07. 11:59

Hazánkban a külföldi táncos előadásokra van kereslet

A budapesti Táncművészetért Közhasznú Nonprofit Kft. ezer szállal kötődik Egerhez, hiszen egyik tulajdonosa, Tóth Gergely a hevesi megyeszékhelyről származik.

T. B.

– Társammal, Varga Lászlóval két évvel ezelőtt alapítottuk a vállalkozást Budapesten, ott nagyobb élet van és a külföldi kapcsolatoknak is sokkal jobbat tesz. A csapatunk tagjai több éve foglalkoznak koncertek, rendezvények szervezésével. Alapvetően külföldi produkciókat hozunk Magyarországra, éves szinten hármat, amelyet 8-15 állomásból álló turnéval viszünk körbe az országban.

Eger természetesen sohasem maradhat ki. Mi gondoskodunk a szállásról, szállításról, utazásról, a marketingről is. Ezeken komoly team dolgozik, számos céggel állunk kapcsolatban, jó negyvenen dolgozunk egy-egy projekten, ebből öten a cégen belül. Így is féléves munkába telik a megállapodás után leszervezni a helyszíneket, a PR-t – mutatja be a vállalkozást Tóth Gergely művészeti igazgató. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen a jegybevételből, illetve részben pályázatokból kapják vissza a befektetett pénzüket.

A hazai piacról elmondja: rengetegen foglalkoznak pop-rock koncertek szervezésével, de tánccal kevesen. Utóbbi kategóriában szinte ők az egyetlen cég, amely komoly együtteseket hoz hazánkba. Persze ebben a műfajban kisebb a kereslet is, szinte csak a nagy neveket lehet itthon eladni. A hazai együttesek is a külföldi fellépésekből tudják fönntartani magukat, itthon nem lehet olyan árat kérni a produkcióért.

– Magyarországon inkább az unikumot keresik a nézők, s legfeljebb évente 1-2 alkalommal mennek el egy táncos előadásra. Eger jó helyszín, hiszen itt vevők erre a műfajra az emberek, de néhol nagyobb hírverésre van szükség a nézőtér megtöltéséhez – magyarázza a területi különbségeket a szervező.

Idén két nagy produkcióval lepték meg a magyar közönséget, az egyik az orosz Mojszejev együttes fellépése volt, most pedig az Ukrán Állami Népi Együttes showját láthatják több városban, például augusztus 9-én Egerben. Év végén egy előadás erejéig Budapestre hozzák a Bolsoj Színház tizenegy opera szólistáját. Jövőre más stílusú produkciót is ide csábítanak, a keleti kultúrát mutatják be a Shaolin Warrior showműsor segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!