Kultúra

2017.02.19. 12:59

A Wittmann-ház, a hét épülete

A Dobó István utca 18. szám alatt található Wittmann János festő háza.

W. M.

Fotó: Huszar Mark

A XVIII. század közepén már állt ez az épület, amely 1760-70 között Proszik Antal üveges tulajdonában volt. Özvegye hozzáment Wittmann Jánoshoz, aki a házat átépíttette. Valószínűleg ekkor emelhették rá az emeleti részt.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

A XIX-XX. században több tulajdonosa is volt, például Neszl Ferdinánd bádogosmester, azután Joseffi Antal szűcs és 1828-1851 között Bródi Jakab.
Utcavonalban álló barokk emeletes polgárház ez, amelyet a XIX. század második felében kibővítettek és átalakítottak. Magas, kőlábazatos földszintjén keret nélküli ablakok láthatóak.

Főbejárata lapított kosáríves, kerékvetős, keretezése váll- és zárköves. A homlokzaton lévő széles övpárkány fölött az emeleten, a XIX. században hat neoreneszánsz ablakot alakítottak ki. Az épület cseréptetővel fedett. A ház zárt kapualja és a kaputól jobbra fekvő földszinti helyiségek cseh boltozattal fedettek – tájékoztatott dr. Nemes Lajos történész, a Heves Megyei Honismereti Egyesület elnöke. V. M.
Kepala: A ház a XIX-XX. században váltotta a tulajdonosokat FOTÓ: Huszár Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!