Palackposta

2017.09.04. 10:29

Folyóba dobják írásaikat a német írók

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának valamely folyójába dobják írók egy most indult német irodalmi projekt keretében.

A Palackposta című akciót kezdeményező három német lap, a Berliner Zeitung, a Frankfurter Rundschau és a Kölner Stadt-Anzeiger úgymond alternatívát akar kínálni „az egyre gyorsuló és egyre jobban megsokszorozódó, már szinte publikálásuk pillanatában elavuló hírekkel” szemben.

A vízbe dobott irodalmi üzenetek akkor sem mennek veszendőbe, ha senki sem találja meg és fogja ki őket, mert a résztvevő lapok is publikálják az írásokat.

A kezdeményezők számos országosan, sőt nemzetközileg is ismert német szerzőt nyertek meg a projekthez, az első körben részt vevő négy író között szerepel a török származású Dogan Akhanli, aki augusztus 19. óta nem hagyhatja el Spanyolországot egy török elfogatóparancs és kiadatási kérelem miatt.

„Elbeszélések írása segített feldolgozni traumáimat, és ez ment meg a mai napig” – mondta a kölni szerző. Akhanli szerint az, hogy palackpostát dobjon Madrid folyójába, a Manzanaresbe, jelenlegi helyzetében teljesen illik az életéhez, amely időnként egy abszurd színdarabnak tűnik a számára.

„Az én palackpostám azonban szimbóluma a gondolatok és a szó szabadságának, amelyet a világ oly sok pontján fenyegetnek, nyirbálnak meg és használnak rossz célokra” – mondta.

A szerzők, köztük Can Dündar – a Cumhuriyet című török lap volt főszerkesztője -, Elisabeth Herrmann, Tilman Röhrig, Frank Schätzing és a bolgár származású Ilija Trojanow szövegei „a jövőnek szóló üzenetek ismeretlen címzettel és ismeretlen céllal” – közölték a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!