interjú

2019.02.27. 16:33

Toto Cutugno: hagyjatok énekelni!

Az olasz életérzés és a dallamos zene szerelmesei számára még ma is sokat mond Toto Cutugno, a nyolcvanas évek sármos énekesének neve. Világsztárként a 80-as évektől jegyzik, mikor a Solo noi című dallal megnyerte a San Remó-i dalfesztivált. Ezt követően sorra jöttek a nagy slágerei, mint a L’italiano, a Soli, amelyek meghódították Európát és a nagyvilágot is. A 75 éves olasz szívtipró és slágergyáros április 27-én önálló koncertet tart Budapesten, a Tüskecsarnokban. Az őszes halántékú dalnok exkluzív interjút adott a Vasárnap Reggelnek Milánóból.

Tarnóczy Orsolya

Italian singer Toto Cutugno performing at the 19th International Arts Festival "The Slavic Bazaar in Vitebsk."

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Andrei Aleksandrov

Hol érzi magát otthon?

Milánóban, mivel ott élek a családommal. Egyébként lelkes focirajongó vagyok, így egyértelműen a Milan csapatának szurkolok.

Egyidős Gianni Morandival, hamarosan mindketten a 75. születésnapjukat ünneplik. Kikkel tölti ezt a jeles napot?

A családommal, a szülővárosomban Fosdinovoban. Ahogy ismerem őket, biztosan összecsődítik majd a város apraja-nagyját. Eszünk, táncoltunk és lehet még mikrofont is ragadok. De nem szoktam előre tervezni, az élet alakítja a dolgokat. Aztán másnap egy nagyobb európai turnéra indulok. Elmegyek mindenhová, ahol együtt ünnepelhetek a közönségemmel.

Pontosan hol található Fosdinovo?

Massa-Carrara megyében. A nyüzsgéstől távol, csodálatos hegyvidéki környezetben Toszkána és Ligúria határán. A sziklás domb tetején pedig egy gyönyörű kastély és vár áll, ami évszázadokig a Malaspina család királyság központja volt. A várból, különösen a bástyáról, lélegzetelállító kilátás nyílik az Alpokra. Ráadásul tiszta időben látni lehet a Capraia és a Gorgona szigeteket, valamint a Korzika hegyeit is. Nem csoda, hogy egy hosszúra nyúlt turné után ide szoktam visszavonulni. Ez a város nyugalmat nyújt, egyszerűen szerelmes vagyok a tájba, a levegőbe, a környezetembe. De magába az életbe is.

Névjegy

Toto Cutugno világhírű olasz énekes 1943. július 7-én született Fosdinovo-ban. 1980-ban megnyerte a sanremói fesztivált Solo noi című dalával. 1983-ban L'Italiano című dalával nemzetközi sikereket ért el. Szerzeményeit más előadók is éneklik, köztük: Adriano Celentano, Peppino di Capri, Joe Dassin. Az 1990-es Eurovíziós Dalfesztivált Insieme: 1992 című dalával nyerte meg, ezzel Olaszország második győzelmét szerezve meg. A következő évben a verseny egyik házigazdája volt Gigliola Cinquettivel.

Ha jól tudom, tizenkét évvel ezelőtt súlyos betegséget diagnosztizáltak önnél. Mi az, ami segítette a gyógyulásban?

Szerencsére ma már egészséges vagyok, sokat sportolok és persze megállás nélkül dolgozom. A gyógyulásban sokat segített a közönség szeretete és néhány csinos ápolónő a kórházból. Persze soha nem felejtem el honnan indultam, minden fórumon, ahol csak lehet felhívom a figyelmet a betegség megelőzésének fontosságára. A legtöbb köszönet leginkább a feleségemet illeti, aki a nehéz időszakban testileg-lelkileg is támogatott, mellettem volt.

A cigarettát is letette?

Muszáj volt. Előtte dobozszámra szívtam a cigiket. Ma már ez is a múlté.

Melyik sikeres szerzeményében eleveníti fel a gyerekkori emlékeit?

A legtöbb szerzeményemben ezek az emlékek, mély érzések benne vannak. Sokan nem tudják, de hobbizenészként kezdtem a pályát. Trombitáltam, majd a hatvanas években különböző zenekarokban doboltam. Az általam írt dalokat pedig többnyire mások vitték sikerre. Aztán fordult a kocka...

Pontosan 1980-ban a San Remó-i dalfesztiválon, ahol Solo noi című dalával mindenkit lesöpört a színpadról.

Nagyon készültem erre az eseményre. Emlékszem, ott álltam a színpadon és nem hittem a fülemnek, amikor kimondták a nevemet. Aznap este nagy ünneplést tartottunk. Nem is tudom, hogy lefeküdtem-e egyáltalán. Nagyon sokáig azt hittem, hogy ébren álmodok. Gyakorlatilag innen indult el minden. Az a csoda, amiben a mai napig élek.

1990-ben már óriási sztár volt, amikor Insieme: 1992 című szerzeményével első lett az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mit változtatott meg ez a díj?

Meg fog lepődni, de igazából semmit. Ugyanaz az olasz srác maradtam, aki annak idején elindult az álmai útján és hitt benne, hogy egyszer énekesként sikeres lehet. Az életfilozófiám, ahogy a híres slágeremben is benne van: „Lasciate mi cantare”, vagyis „hagyjatok énekelni!”

Néha még ma is odaül a dobok mögé?

Esetleg egy vicces fotó kedvéért.

Melyik számát írta a feleségének?

Szinte mindegyiket... Mást nem mondhatok, mert különben kikapnék otthon.

A világon szinte mindenhol szeretik és ismerik a slágereit. Ez minek köszönhető?

Szerintem a népszerűségre nem írnak receptet. Az ember végigmegy a saját útján, aztán az emberek eldöntik, hogy tehetséges és színpadra termett vagy sem. Én csak csinálom a dolgomat.

A magyar közönség a Korda házaspár tolmácsolásában ismerhette meg a dalait. Találkozott már velük?

Lehetséges. Sajnos már sok dologra nem emlékszem. Lehet, hogy őket kellene megkérdezni.

Szerzeményeit más sikeres előadók is éneklik. Ki az, aki leginkább inspirálta?

Évekkel ezelőtt ismerkedtem meg egy nagyon tehetséges operaénekessel, Giuseppe Ranzanival, akivel elkezdtünk együtt dolgozni. Három évvel ezelőtt ő kísért el a budapesti koncertemre, és frenetikus estet adtunk. Aki mostanában inspirál az Annalisa Minetti.

Aki egy csodálatos olasz énekesnő és előadóművész.

Ráadásul piszkosul csinos és dekoratív.

A felesége soha nem volt féltékeny?

Mint minden olasz családban nálunk is voltak kisebb összezörrenések. De gyakorlatilag 50 éve együtt vagyunk és nagyon szeretjük egymást.

Mikor találkozott utoljára Adriano Celentano-val?

Pár éve. Azt hiszem Rómában beültünk egy kávézóba, és megittunk egy jó erős feketét. Remélem minden rendben van vele. Régen beszéltünk. Lehet hamarosan felhívom. Tudja mit, már tárcsázom is.

A sorból nem maradhat ki, Ray Charles sem, akivel elég sokszor fellépett. Mikor is?

A 80-as években találkoztunk, ez a kapcsolat sokáig elkísért. Áldásnak tartom, hogy összehozott minket a sors, a színpad, és a zene szeretete.

Ha jól számolom, akkor immár negyedszer lép fel Budapesten. Mi az, ami miatt mindig visszatér hazánkba?

Oda mindig szívesen megyek, ahol érzem az emberek szeretetét. Ez Magyarországgal is így van. Mindig elvisznek egy étterembe, ahol rendszerint gulyást kérek. Csodálatos ez az étel. Emellett imádom a magyar embereket, a habitusukat, a mosolygós szemüket. Kicsit hasonlítotok ránk, olaszokra.

Idén milyen repertoárral készül?

Nehéz volt összeállítani egy listát, mert egy előadó az összes sikeres szerzeményét szeretné elénekelni. Egy hetet töltöttem el a számok összeválogatásával. Egy kis meglepetéssel is készülök.

A híres L italiano-t is hallhatja majd a közönség?

Ez csak természetes! Mert, ahogy a dalban is benne van: „imádok útra kelni, gitárral énekelni, akárhol járok, a szívemből árad a dal az ég felé...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!