79 éves volt

2019.12.09. 11:37

Elhunyt René Auberjonois, a Star Trek egykori sztárja

Auberjonoist leginkább a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetes alakításaként jegyzik fel a filmkritikusok szereplését a MASH című háborús tévésorozatban.

US actor Rene Auberjonois of the TV series 'Deep Space Nine' presents an autograph card of his character 'Odo' at the 'Fedcon 17' science fiction convention in Bonn, Germany, 19 April 2008. More than 4000 fans visit Europe's largest science fiction convention to present costumes and meet stars of several television series or films. Photo: OLIVER KRATO

Forrás: AFP

Fotó: Oliver Krato

A színész vasárnap délután, Los Angelesben lévő otthonában hunyt el tüdőrákban. A sajtót fia értesítette.

Az első méltatások emlékeztetnek arra, hogy Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az 1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől lett több amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője. „Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van” – mondta egy interjújában 2011-ben.

René Auberjonois New Yorkban született, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja – akit szintén René Auberjonois-nak hívtak – ismert svájci impresszionista festőművész volt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának. Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemi diplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol a többi között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét. Több színházi produkcióban vett részt, majd hét esztendőn keresztül alakította Odót a Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozatban.

1970-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco Chanelről készült Coco című musicalben nyújtott alakítását, majd ezt követően még háromszor jelölték Tony-díjra.

A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!