Bulvár-celeb

2023.08.30. 04:05

A Buckingham-palota felkészült III. Károly halálára

Fotó: AFP

Habár se híre, se hamva annak, hogy III. Károly király egy kicsit is beteg lenne, a szabályok szerint a palotának jó előre fel kell készülnie mindenfajta tervvel arra az eshetőségre, ha a mindenkori uralkodó elhunyna – írja a Bors. 

II. Erzsébet is szép kort élt meg: 96 évesen hunyt el, így a 74 éves Károlynak elméletben még évei vannak hátra, hogy az Egyesült Királyság feje legyen. Az öröklési rend egyszerű: édesapja helyét majd Vilmos, Wales hercege veszi át a trónon. De mi a többi lépés?

Létezik egy „Menai-híd hadművelet”, ami a király halálát követő temetési terveket és teendőket tartalmazza. Ezek a készületek már Károly trónra lépésekor elindultak, és nagy valószínűséggel hasonlítanak majd II. Erzsébetére 

– írja a Nuus. A tervek elkészítésénél III. Károly is jelen volt, és hozott is egy szabályt: a hivatalos közleményt csak azután adhatják ki, miután a királyi család tagjait értesítették.

De mi is ez akkor?

A király halálának napján először a családot értesítik, utána jön a miniszterelnök, majd a Nemzetközösségek országai. A holttestet a Buckingham-palotából a Westminster Hallba szállítják, ahol felravatalozzák, majd később örök nyugalomra helyezik Károlyt a windsori kastélyban lévő királyi sírboltban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!