Hitelminősítés

2023.08.02. 06:40

Megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" besorolást a Fitch Ratings

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: REDPIXEL.PL

A nemzetközi hitelminősítő szerda hajnalban Londonban közölte, hogy 

az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek nem teljesítővé válásának kockázatára megállapított minősítést.   

A cég egyidejűleg levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról és stabil kilátással látta el az új besorolást.   

A Fitch május 24-én, az adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt helyezte negatív figyelőlistára az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő  politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság-politikai kérdésekben.   

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb - e cég módszertanában "Aaa"-ként jelölt - besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.   

A Standard & Poor's - a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként és a Fitch Ratings szerdai hasonló lépésig egyedüliként - már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit "AAA" államadós-osztályzatot, amelyet 1941 óta tartott érvényben.   

Az S&P - amelynek minősítési részlege néhány éve az S&P Global Ratings nevet viseli - a tizenkét évvel ezelőtti leminősítés óta az "AAA"-nál szintén egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.   

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó leminősítést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.   

A Fitch Ratings által szerdán bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai kormányzati tevékenység minősége - beleértve az államháztartási és az adósságügyeket - az elmúlt húsz évben folyamatosan romlik, azzal együtt is, hogy júniusban végül kétpárti megállapodás született az adósságlimit 2025 januárjáig érvényes felfüggesztéséről.   

Az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat. Az amerikai kormánynak mindemellett - a legtöbb hasonló besorolású államadóstól eltérően - nincs középtávú költségvetési keretrendszere 

- áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.   

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább, mindenekelőtt a várhatóan gyenge jövő évi GDP-növekedés, az emelkedő kamatterhek, valamint az egyes szövetségi államok és helyi önkormányzatok gazdálkodási deficitjei miatt.   

Az amerikai államadósság bevételarányos kamatkötelezettség-rátája 2025-ben valószínűsíthetően eléri a 10 százalékot - áll a Fitch szerdai előrejelzésében.   

A cég kiemeli, hogy várakozása szerint az általa "AAA" kategóriásként nyilvántartott államadósok esetében e kamatkötelezettség-ráta mediánszintje ugyanabban az évben 1 százalék, az "AA" osztályzati sávban lévő gazdaságoké 2,8 százalék lesz.   

A GDP-arányos amerikai államadósság-ráta a Fitch prognózisa szerint az idén 112,9 százalék lesz, és 2025-ig 118,4 százalékra emelkedik.   

A hitelminősítő kiemeli: ez több mint két és félszer magasabb az "AAA" kategóriás gazdaságok államadósság-rátájának mediánszintjénél, amely 39,3 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!