mágikus realizmus

2019.03.07. 11:39

Filmre viszi a Száz év magányt a Netflix

Sorozat készül a Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez regényéből.

Colombian Nobel Prize for Literature 1982 Gabriel Garcia Marquez, sitting alongside his wife Mercedes Barcha, is asked by admirers to dedicate them books, before boarding the train to his hometown Aracataca 30 May, 2007 in Santa Marta, Colombia. Garcia Marquez didn't visit Aracataca in twenty years. AFP PHOTO/Alejandra VEGA (Photo by ALEJANDRA VEGA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alejandra Vega

Ez az első alkalom, hogy az 1967-ben publikált regényből film készül – írja a The New York Times online kiadása. A produkciót elsősorban Kolumbiában forgatják.

A latin-amerikai irodalom üstököse

A Száz év magány Gabriel García Márquez kolumbiai író 1967-ben kiadott nagy sikerű regénye, mely az addig elhanyagolt latin-amerikai irodalom felé irányította a világ érdeklődését. A regény a mágikus realizmus stílusának egyik kiemelkedő alkotása, 35 nyelven, összesen több mint 30 millió példányban jelent meg világszerte..

Gabriel García Márquez 1967-ben publikált nagysikerű regénye az addig elhanyagolt latin-amerikai irodalomra irányította a világ figyelmét. A könyv a mágikus realizmus stílusának egyik kiemelkedő alkotása, eddig 46 nyelven, mintegy 50 millió példányban jelent meg világszerte.

A Nobel-díjas író fia, Rodrigo García, aki fivérével, Gonzalóval együtt vezető producerként vesz részt a projektben, elmondta, hogy apja nagyon sok ajánlatot kapott az évek során a könyv filmes adaptációjára. Gabriel García Márqueznek azonban kétségei voltak afelől, hogy a történet megfelelőképpen bemutatható egyetlen – vagy akár két – filmben. Emellett Márquez ragaszkodott ahhoz is, hogy a spanyol nyelven szóljon a történet, így sok ajánlat nem is jöhetett szóba.

„Az elmúlt három vagy négy évben a sorozatok és a limitált sorozatok száma, presztízse és sikere hatalmasra nőtt. A Netflix az első gyártók között volt, melyek bebizonyították, hogy az emberek szívesebben néznek eredeti nyelven, felirattal készült sorozatokat, mint valaha” – mondta Rodrigo García a család döntéséről.

Francisco Ramos, a Netflix spanyol eredeti nyelvű filmekért felelős alelnöke elárulta, hogy a cég korábban próbálkozott már a könyv jogainak megszerzésével, de ellenállásba ütközött.

Borítókép: Gabriel Garcia Marquez Kolumbiában, 2007-ben. A Nobel-díjas író 2014-ben hunyt el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!