Új rekord

2021.11.17. 10:55

Elképesztő áron, 11 milliárd forintért kelt el Frida Kahlo önarcképe

A Diego y yo, vagyis a Diego és én című alkotás egyike a latin-amerikai művész utolsó önarcképeinek.

Rekordáron, 34,9 millió dollárért, vagyis 11 milliárd forintért kelt el Frida Kahlo mexikói festő egy önarcképe a Sotheby's New York-i aukcióján. A BBC hírportálja szerint soha ennyi pénzt aukción még nem fizettek latin-amerikai művész alkotásáért.

A korábbi csúcsot Diego Rivera tartotta, akinek évtizedeken át tartó, viharos kapcsolata volt Kahlóval. Rivera egy festménye 9,76 millió dollárért talált vevőre 2018-ban.

Az 1907 és 1954 között élt Frida Kahlo alkotása, a Diego y yo, vagyis a Diego és én egyike a művész utolsó önarcképeinek.

A képen magát könnyek közt ábrázolja, szemei fölé pedig férje, Diego arcát festette.

Az aukciósház szerint ez a legjelentősebb Kahlo-képek egyike, amelyek valaha árverésre kerültek. A vevő a The New York Times értesülése alapján Eduardo F. Cosantini, aki múzeumot alapított Argentínában. A festményt utoljára 1,4 millió dollárért árverezték el 1990-ben.

A 20. század egyik legnagyobb festőjének tartott Kahlót bensőséges, fájdalmat és elszigeteltséget sugárzó önarcképei tették híressé.

Művein keresztül nyomon követhető gyötrelmes viszonya a testével. Gyermekbénulás miatt jobb lába deformálódott, majd egy buszbalesetben szenvedett egész életére kiható sérüléseket.

Művészetével büszkén hirdette a mexikói őshonos népek kultúráját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!