értékes festmények

2017.11.21. 17:26

Samuel Bak műveinek szentelt múzeum nyílt Vilniusban

A 84 éves művész eddig több mint hatvan festményét adományozta a nevét viselő múzeumnak, amely a Vilna Gaon Állami Zsidó Múzeum részeként fog működni.

A holokauszttúlélő Samuel Bak műveinek szentelt múzeum nyitotta meg a kapuit a nemzetközi hírű festő szülővárosában, Vilniusban.

A 84 éves művész eddig több mint hatvan festményét adományozta a nevét viselő múzeumnak, amely a Vilna Gaon Állami Zsidó Múzeum részeként fog működni. Ez az első múzeum a világon, amelyet teljes egészében a litván származású festő hét évtizeden átívelő munkásságának szenteltek.

A litván főváros 1941-es náci megszállását követően az akkor még gyermek Baknak a vilniusi gettóba kellett költöznie. Itt tartotta első kiállítását is mindössze kilenc éves korában. Csodával határos módon túlélte a megszállás éveit, majd a háborút követően Izraelben, Franciaországban, Olaszországban és Svájcban is élt. 1993-ban az Egyesült Államokban telepedett le, ahol azóta is alkot.

„Számos országban éltem már. De én Vilna szülötte vagyok, ezzel a várossal azonosulok” – mondta Bak, Vilnius héber nevére utalva. „Az, hogy itt vagyok, számomra a kezdetek kezdetéhez való visszatérést jelenti. Egyúttal lehetőséget ad rá, hogy kifejezzem hálámat azoknak a keresztényeknek, akik segítettek nekem a túlélésben” – hangoztatta a festő hétfőn, a múzeum megnyitó ünnepségét megelőzően.

A Samuel Bak Múzeum a tervek szerint egy második kiállító teremmel és egy oktatási központtal fog bővülni a közeljövőben.

A háború előtti Litvánia jelentős zsidó közösségnek adott otthont, míg Vilnius kiemelkedő zsidó kulturális központnak, „Észak Jeruzsálemének” számított.

Címkék#Litvánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!