rekorder

2017.12.18. 15:33

Rekordáron cserélt gazdát Csi Paj-si festménysorozata

Az aukción valaha elkelt legdrágább kínai műalkotás címét szerezte meg a 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mestereként ünnepelt Csi Paj-si (1864-1957) egy 12 panelből álló festménysorozata, amely több mint 930 millió jüanért, vagyis 37,4 milliárd forintért cserélt gazdát egy pekingi aukción.

This cover of the China Pictorial issued in November 1956 features distinguished traditional Chinese painting master Qi Baishi at the age of 96.

Az 1925-ben keletkezett, Twelve Landscape Screens című sorozat kikiáltási ára 450 millió jüan volt és alig húsz perc alatt több mint hatvanan licitáltak a tételre, amelyet végül egy telefonos licitáló szerzett meg a – közvetítői díjjal együtt – 931,5 millió jüanért.

A széria ezzel nem csupán az aukción valaha elkelt legdrágább kínai műalkotás címét szerezte meg, de Csi Paj-si lett az első kínai művész, akinek alkotásáért több mint 100 millió dollárt (26,6 milliárd forint) fizettek egy árverésen. Hét évvel ezelőtt 43 millió fontért (15,2 milliárd forint) cserélt gazdát egy 18. századi porcelánváza Csien-lung kínai császár idejéből egy londoni liciten.

A Twelve Landscape Screens című sorozatot alkotó képek mindegyike 180 centiméterszer 47 centiméteres. A festmények Csit azok a természet szépségek inspirálták, amelyeket a Kínán belüli utazásai során látott.

A művész annak idején egy barátjának, az akkoriban Pekingben élő híres orvosnak, Csen Ce-linnek ajándékozta a művet, amely azóta több magángyűjteményben is megfordult. A Twelve Landscape Screens másik fennmaradt sorozatát a délnyugat-kínai Csungcsing tartományi jogú város múzeumában őrzik.

Csi Paj-si eleinte fa- és pecsétfaragóként szerzett komoly hírnevet, és csak élete derekán fordult a festészet felé, madarakat, virágokat ábrázoló képeivel, merész és ötletes színhasználatával azonban kitágította a hagyományos kínai piktúra kereteit.

Főként az élet apró jelenségei érdekelték, a környezetében látott egyszerű motívumokat örökítette meg: virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket, állatokat, köztük leginkább rákokat, halakat, békákat és rovarokat. A kalligráfiát is nagy hangsúllyal használta kompozícióiban.

Csi Paj-si életművéből 2015-ben a magyar közönség is ízelítőt kaphatott a Magyar Nemzeti Galériában rendezett tárlaton.

Borítókép: Ábrázolás Csi Paj-siről 1956-ból

AFP / RMHB / Imaginechina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!