Kiugrási lehetőség

2017.08.28. 10:31

Csicskár Dávid Uchebnik című rövidfilmje is versenyez Montrealban

Az 1956-ban játszódó 18 perces alkotás a 41. Montreali World Filmfesztiválon öt kontinens 41 produkciójával együtt méreti meg magát.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatója szerint az újabb 56-os filmünk színhelye egy falusi iskola, amelynek diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többé nem kell oroszt tanulniuk.

Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt.

Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét.

A Focusfox Stúdióban készült Uchebnik producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

Az Észak-Amerika vezető seregszemléjének számító Montreali World Filmfesztivál – a berlini, cannes-i és velencei mozgóképmustrákkal együtt – egyike a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztiválnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!