Büntetik a párt kritikáját

2017.08.11. 11:22

Hallgat az Ősök Napjáról a Jobbik

Immár a múlté a Magyar Turán Alapítvány rendezvényeit övező jobbikos hírverés. Úgy tűnik, Vona Gábor és pártja azzal bünteti a szervezetet vezető Bíró András Zsoltot korábbi kritikája miatt, hogy médiafelületein nem reklámozza az Ősök Napját. A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent értesülés szerint a párt a szimbolikus anyagi támogatást is megvonta a Kárpát-medence egyik legnagyobb hagyományőrző fesztiváljától.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Ujvári Sándor

– Az utóbbi két-három évben folyamatosan lazultak a kapcsolataink, s mára – mondjuk úgy – elkerültük egymást – fogalmazott a Magyar Idők megkeresésére a Jobbik és az alapítvány viszonyáról Bíró András Zsolt.

A párt korábban a rendelkezésére álló fórumokon felületet biztosított a magyar régmúlt felidézésére hivatott fesztiválnak, továbbá a rendezvény nagyságához képest szimbolikus anyagi támogatást nyújtott a világ magyarságát, s a hun és türk tudatú nemzeteket megmozgató Kurultájnak, valamint az ősök napjának. Idén azonban se pénz, se médiatér nem jutott az egyébként 150 ezer látogatót vonzó eseményre, amelyre korában jobbikos politikusok is rendre ellátogattak.

– Körülbelül két esztendeje a Jobbik vezetése elé tártuk a véleményünket. A legélesebb különbség külpolitikai kérdésekben volt és van közöttünk, számunkra ugyanis elfogadhatatlan a feltétel nélküli oroszpártiság, hasonlóan a testvérnemzetekhez, amelyek kapcsolata Moszkvával lényegesen árnyaltabb, mint a Jobbiké – fejtette ki Bíró András Zsolt.

Bíró András Zsolt áll a szertűz mellett az Ősök Napja hagyományőrző rendezvényen 2011. július 30.-án.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Ujvári Sándor

A belpolitikai természetű vitákról a Magyar Turán Alapítvány vezetője nem akart részletekbe menően nyilatkozni, már csak azért sem, mert szerinte nehéz megmondani, pontosan merre tart most a nemzeti radikalizmus képviseletét feladó párt. Annyit mindenesetre megjegyzett, azt várják, hogy a Jobbik találjon önmagára, vagy még inkább, találjon vissza korábbi önmagához. A szavaiból az is kiderült, nem az alapítvány szakította meg kapcsolatait a párttal. Bíró András Zsolt hangsúlyozta: az ősök napja és a Kurultáj egyaránt nyitott, minden egységes magyar nemzetben gondolkozó embert szeretettel látnak vendégül Bugacon.

Mint arról a lap korábban beszámolt, Bíró András Zsolt tavaly másokkal együtt azért kritizálta a Jobbik elnökét, mert Vona Gábor vezetésével a párt a balliberális ellenzékhez csatlakozva nem szavazta meg a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítást. Vona később azt állította, bírálói közül többen bocsánatot kértek tőle, mondván, a kormánypárti sajtó kiforgatta szavaikat, ám ez, mint csakhamar kiderült, hazugság volt.

Az Ősök Napja ma kezdődik Bugacon és vasárnapig tart majd. A rendezvényen tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovasversenyek, íjászprogramok, a magyar–hun–avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltoszenei programok lesznek.

 

Borító kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy hagyományőrző Attila fejedelem portréja előtt a bugaci Ősök Napján 2015. augusztus 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában