Idei mérleg

2017.12.28. 10:50

Szinte minden munkanapra jutott egy ÁSZ-jelentés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén 251 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyekben összesen 1337 intézkedést igénylő javaslatot fogalmazott meg az ellenőrzötteknek, illetve 61 utóellenőrzést is tartott – közölte a számvevőszék csütörtökön.

Az ÁSZ közleményéből kiderül: mintegy 250 esetben jeleztek valami kritikus jelenséget a hatóságoknak.

A számvevőszék beszámolója szerint amellett, hogy véleményükkel támogatták a 2018. évi központi költségvetés megalkotását, valamint elvégezték a 2016. évi zárszámadás ellenőrzését és az állami vagyongazdálkodás ellenőrzését, idén ellenőrizték az államháztartás információs rendszere, valamint a hivatalos statisztikai szolgálat működését, az adatvédelem hazai keretrendszerének és adatnyilvántartásainak kialakítását, működését, illetve az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások felhasználásának megfelelőségét.

Az ÁSZ 2017-ben befejezte a parlagfű elleni védekezés és a kéményseprő-ipari szolgáltatás rendszerének ellenőrzését, továbbá elvégezte a gyermekvédelmi rendszer eredményességének ellenőrzését is.

Egyebek mellett a számvevőszék idén nagy számban ellenőrzött állami tulajdonú gazdasági társaságokat; 51 állami vállalat ellenőrzése fejeződött be 2017-ben.

Az ÁSZ idén is folytatta a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését, utóellenőrzését. Tíz ilyen jelentést hozott nyilvánosságra, és további pártok, pártalapítványok ellenőrzését kezdte meg 2017. második félévében.

Idén többek között két közalapítvány – a MÁV Szimfonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar – ellenőrzése is befejeződött – írták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában