nemzetpolitika

2018.02.15. 16:55

Kiírták a szórvány- és diaszpóramagyarságot támogató pályázatokat

A Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program pályázatain a tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat.

Az előbbi keretszámát 65-ről 75-re, utóbbiét, amely 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, 115-ről 150-re emelték – jelentette be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője.

Potápi Árpád János az 1,1 milliárdos keretösszegű programokról szólva elmondta:

a két program a nemzetpolitika zászlóshajója, hiszen ezek szólítják meg a diaszpóra és a Kárpát-medence szórványmagyarságát, naprakész kapcsolatot teremtve közösségeik és az anyaország között, illetve lehet megvalósítani a kormányzat nemzetpolitikai céljait.

Hangsúlyozta: a KCSP 2013-as és a PSP 2015-ös elindítása óta összesen 525 ösztöndíjas nyert támogatást, az ő munkájuk révén pedig jelentős mennyiségű tudást sikerült felhalmozni, emlékeztetett arra: a két program 47, illetve 50 résztvevővel indult.

Az államtitkár szólt arról is: a déli féltekére küldött ösztöndíjasok mandátumát az eddigi hatról hét hónapra hosszabbítják, a többieké továbbra is kilenc hónap marad; jelezte: a nap folyamán közzétették a pályázati felhívásokat, a jelentkezési határidő pedig március 12-én zárul.

Emlékeztetett arra: a pályázati szabályok szerint öt év alatt kétszer lehet részt venni a programokban, a feltételek között említve a betöltött 20. életévet, a magyar állampolgárságot, a büntetlen előéletet, a legalább középfokú végzettséget, a közösségszervezői tapasztalatot, illetve az angol nyelv magas szintű, a célország nyelvének esetleges ismeretét.

A lelkészhiányt is enyhítenék

Grezsa István a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón arról beszélt: a diaszpóratanácsban érkezett korábban jelzés arról, hogy a nyugati magyar közösségekben mind nagyobb a történelmi egyházak lelkészhiánya, ezért indították el „úttörő jelleggel és próbajelleggel” a lelkészi ösztöndíjprogramot.

Ennek feltételei megegyeznek a KCSP-éval, ugyanakkor a pályázóktól püspöki ajánlást, hozzájárulást is kérnek, mondta el.

A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy az összesen 225, Magyarországot és a magyar nemzetpolitikát külföldön képviselő ösztöndíjas hozzájárul ahhoz, hogy egyre magasabb szinten lehessen megszervezni a magyar közösségeket, függetlenül attól, a világ mely részén élnek.

Felhívta a figyelmet arra is:

a jelentkezés feltétele a magyar állampolgárság, a magyarországi lakhely azonban nem, ami azt jelenti, hogy a világban bárhol élő magyar részt vehet egy másik magyar közösség fejlesztésében.

Kérdésre válaszolva a miniszteri biztos elmondta: mivel a Petőfi Sándor Program nagyjából az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területét fedi le, így új országot az idén nem vontak be, ám a kijevi magyarok részéről jelzés érkezett, hogy szeretnének fogadó szervezetet létrehozni, ugyanakkor a Kőrösi Csoma Sándor Programba egy év kihagyással visszakerült Törökország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában