Hálót fonnak körénk!

2018.04.07. 18:44

Már vizsgálják a választásokba beavatkozó szervezetet

A spekuláns emberei fizetett hirdetésekkel kampányolnak az ellenzék mellett.

Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Egy Soros György által pénzelt internetes aktivistahálózat akar beavatkozni a magyar választásokba: az Avaaz nevű csoport óriási nagyságrendű fizetett internetes hirdetéssel kampányol Soros ellenzéki jelöltjei mellett. Fennáll annak a gyanúja, hogy kívülről indított politikai hirdetésekkel játsszák ki a magyar választási törvényeket. Az Avaaz már több külföldi választáson is beszállt a kampányba, mindenhol a bevándorláspárti jelölteket támogatva – írta pénteken az Origo. Az MTI szombati információi szerint az Avaaz honlap ügyében adatvédelmi aggályok miatt vizsgálat is indult.

A Facebookon és a Messengeren 20 percenként jelenik meg hirdetés az Orbán-kormány elűzéséről és a Fidesz elleni összefogásról. Egyiken a Soros-plakátok mintájára a miniszterelnököt ábrázolják, és azt írják, hogy ha együtt szavaznak, meg tudják állítani Orbán Viktort, a másikon pedig egy beteg kisgyermek képével akarják bemutatni, hogy szerintük milyen rossz állapotban van a magyar egészségügy.

A hirdető az Avaaz nevű Soros-szervezet, amely március óta aktivizálta magát a kampányban. Egy hónapja küldtek ki körlevelet a követőiknek, amelyben elismerik: ha támogatják őket a tagok, akkor beszállnak a kampányba Orbán Viktor és a bevándorlásellenes Fidesz ellen, és a Soros György számára megfelelő jelölteket támogatják majd.

Az eredmény látható volt, ezután jelentek meg először a hirdetések. 4 nappal a választások előtt pedig ismét támadásba lendültek: most kör e-mailben és a Facebookon népszerűsítik azt az oldalt, amely a kormánypárti indulóval szemben Soros jelöltjeit mutatja be a választókörzetekben. Azt írják: bár a választásig már csak pár nap van hátra, de most egy hihetetlen lehetőségük akadt, hogy felvegyék a harcot. Egy fővárosi kezdeményezést karoltak fel, amely szerintük alapjaiban rengeti meg az Orbán-rendszert.

Adatvédelmi problémák miatt vizsgálják az Avaaz honlapját

Beadvány alapján vizsgálat indul az Avaaz nevű honlap ügyében, mivel annak működése több adatvédelmi problémát is felvet – közölte az MTI-vel szombaton Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Mint mondta, a felhasználók nem kapnak teljes körű felvilágosítást arról, hogy itt közölt adataikat kik, mire, meddig, milyen módon kezelve használják fel, illetve hogyan lehet erről leiratkozni, ráadásul más nevével és adataival is be lehet lépni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatásnak egyfajta politikai célja van, amely nyilván utal pártszimpátiára is – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a honlap más, „szintén problémás” oldalakra továbbítja a látogatót. A választási szervek hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy az oldal sérti-e a választási szabályokat.

Egy állítólagos magánszemély indított el egy honlapot, amely megmutatja, hogy a koordinált szavazással hogyan lehet megbuktatni a kormányt. Az Avaaz azzal kampányol, hogy a cél: a Fidesz-többség megakadályozása, és ahogy fogalmaznak:

a kezükben a lehetőség, hogy országos szinten is megismételjék a Fidesz hódmezővásárhelyi vereségét.

A liberalizmust nyíltan vállaló politikai aktivistahálózatot kezdetektől fogva Soros György pénzeli. 2006-ban indulásként 150 ezer dollárt juttatott nekik a Nyílt Társadalom Alapítvány, 2009-ben pedig már 300 ezret kaptak egy másik Soros-szervezettől. A „klikkmozgalom” külföldön már jól ismert, 194 országban van jelen, és egyes információk szerint 46 millió tagja van. Az Avaaz mindig a bevándorlásellenes erők ellen kampányol. A francia elnökválasztásnál például büszkén vállalták, hogy sikerrel befolyásolták a voksolás kimenetelét, legutóbb pedig az olasz választásba akartak beavatkozni, saját megfogalmazásuk szerint a „szívüket is kitették”, hogy megállítsák a „szélsőjobb” győzelmét. A technikájuk pedig, hogy a választási törvényt megkerülve, úgynevezett „harmadik személyként” szállnak be a kampányba, így ellenőrizetlenül, rengeteg pénzt tehetnek bele a mozgósításba, míg egy hivatalos jelöltnek erre csak korlátozott lehetősége van.

Borítókép: Soros György megérkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017 áprilisában / MTI / EPA pool / Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában