közbiztonság

2020.06.23. 15:36

Naponta átlagosan öt embert ölnek meg rendőrök Rio de Janeiróban

A brazil városban egyébként is gyakoriak az összecsapások a rendőrök és a bűnbandák között.

Májussal bezáróan az idén 741 ember vesztette életet a biztonsági erők műveleteiben. Ez volt a legmagasabb szám a 22 éve indult statisztikai felmérés történetében.

Az adatokat a Globo médiakonszern a közérdekű információkérésre vonatkozó törvény alapján szerezte meg a brazil közbiztonsági intézettől.

A brazil biztonsági erők ismertek arról, hogy keményen fellépnek a bűnözők ellen. Gyakran ártatlan civilek is tűzvonalba kerülnek a rendőrség állig felfegyverzett különleges alakulatai és a drogbandák összecsapásaiban a nyomornegyedekben. A G1 szerint az áldozatok 78 százaléka fekete vagy sötétbőrű.

A biztonsági erők által megöltek száma jelentősen emelkedett 2018 óta annak nyomán, hogy a hadsereg is részt vesz a rendőrségi műveletekben. Bírálói a nyomornegyedekben megbújó bűnözők ellen kemény kézzel fellépő Wilson Witzel Rio de Janeiró-i kormányzót teszik felelőssé a rendőrségi túlkapásokért.

Jair Bolsonaro elnök álláspontja szerint a rendőröket nem szabadna jogi úton felelősségre vonni azért, ha a műveletek során embereket ölnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában