együttműködési megállapodás

2020.07.21. 14:52

Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat

Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden

Toulouse, 2020. július 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jean-Yves Le Gall, a francia ûrkutatási ügynökség (CNES) elnöke együttmûködési megállapodást ír alá a CNES központjában, Toulouse-ban 2020. július 21-én. MTI/KKM//Borsos Mátyás

Forrás: MTI / KKM

Fotó: Borsos Mátyás

A tárcavezető a francia űrügynökségnél tett látogatásáról beszámolva közölte: jelenleg is több magyar vállalat vesz részt nagy nemzetközi fejlesztési, technológiai projektekben.

Úgy vélte, Franciaország élen jár ebben az ágazatban, a NASA után a legnagyobb űrügynöksége ennek az országnak van. Ráadásul az európai űripar 40 százalékát Franciaország adja – tette hozzá.

Kiemelte: most egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek a francia űrügynökséggel, amelynek eredményeként

műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani.

Fiatal magyar szakemberek kapnak majd arra lehetőséget, hogy az itt zajló szakmai programokban részt vegyenek és így tovább bővíthessék a tudásukat – magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

óriási magyar szakmai siker, hogy a világ legnagyobb műholdflottájának építésekor francia nagyvállalatok két magyar cégnek is megadták a beszállítás, a bekapcsolódás lehetőségét,

így a műholdak egy fontos berendezését, illetve szigetelését is magyar vállalatok szállíthatják le. Ez nagy elismerés, és világosan mutatja, hogy nem véletlenül tették az űripart az egyik kiemelt iparággá Magyarország jövőbeni gazdasági versenyképessége érdekében – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy 2025-ig világos stratégiával rendelkeznek: szeretnék, ha akkor újra magyar kutató űrhajós mehetne dolgozni a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel kapcsolatban együttműködnek a világ egyik vezető űripari hatalmával, Oroszországgal, ugyanakkor az európai uniós országokat tömörítő űripari szövetség számára is felajánlották a leendő magyar űrhajós kutatási kapacitásait – emlékeztetett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jean-Yves Le Gall, a francia űrkutatási ügynökség (CNES) elnöke együttműködési megállapodást ír alá a CNES központjában, Toulouse-ban 2020. július 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában